Raad voor de Journalistiek stelt burgemeester Brunssum in het ongelijk

Gepubliceerd op 8/03/2022 om 13:04
Laatst bewerkt op 8/04/2022 om 10:45

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) heeft burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum in het ongelijk gesteld. Zij had een klacht ingediend tegen ZO-NWS over een publicatie, maar de RvdJ heeft geoordeeld dat deze omroep journalistiek zorgvuldig gehandeld heeft en dus helemaal niks te verwijten valt. 

Burgemeester Van der Rijt diende de klacht bij de Raad voor de Journalistiek in over het artikel ‘College Brunssum zwijgt al jaar over details aankoopdeal panden Kerkstraat’ dat in oktober vorig jaar op deze website verscheen. Volgens de Brunssumse burgemeester zou deze publicatie onjuist en tendentieus zijn geweest. De RvdJ laat in een uitgebreide motivering echter helemaal niks over van de klacht van Van der Rijt en tikt háár zelfs op de vingers. 

ZO-NWS treft geen enkele blaam. "Echter, voor zover ZO-NWS al van een onjuiste veronderstelling is uitgegaan, kan dat haar niet worden toegerekend. ZO-NWS heeft klaagster immers de mogelijkheid van wederhoor geboden om zo onjuiste dan wel tendentieuze berichtgeving te voorkomen", schrijft de Raad.

De RvdJ tikt op zijn beurt burgemeester Van der Rijt op de vingers in deze kwestie. "De Raad ziet niet in waarom klaagster op dat moment de volgens haar onjuiste voorstelling van zaken niet heeft rechtgezet en heeft (doen) volstaan met de in het artikel letterlijk weergegeven reactie."

Van der Rijt wordt door de Raad voor de Journalistiek verweten niet duidelijk te hebben gecommuniceerd. "Uit het antwoord van klaagster kan op geen enkele manier worden afgeleid dat zij openstond voor het geven van een nadere reactie. Dat  klaagster - via haar  professionele woordvoerder - niet adequaat heeft gereageerd, komt in dit geval voor haar rekening. Gelet op het voorgaande is de Raad van oordeel dat ZO-NWS niet op onzorgvuldige wijze over de kwestie heeft bericht", aldus de Raad voor de Journalistiek.
 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties