Raad Brunssum verdeeld over subsidie bestaansfeest hoofdkwartier

foto © ZO-NWS | Twitter NATO Joint Force Command Brunssum
Gepubliceerd op 8/02/2023 om 11:10
Laatst bewerkt op 8/02/2023 om 11:45

Binnen de gemeenteraad van Brunssum heerst grote verdeeldheid over een financiële bijdrage aan het 70-jarig bestaansfeest van het Navo-hoofdkwartier JFC in Brunssum.

JFC wil dat op 23 juni vieren met een Family Day in het Vijverpark en op het Lindeplein. De totale kosten van 80.000 euro worden gedeeld met de gemeente Brunssum, maar dat zagen veel raadsleden dinsdagavond niet zitten. Toen het tot stemming kwam over het voorstel staakten de stemmen omdat er evenveel voor- als tegenstanders bleken.

Volgens een aantal raadsleden ontbreekt een duidelijke reden om het bestaansfeest in Brunssum te vieren. De Navo bestaat geen 70 jaar en het hoofdkwartier is geen 70 jaar in Brunssum gevestigd. Wel is het zo dat 7 decennia geleden het hoofdkwartier werd opgericht in het Franse Fontainebleau. In 1966 verliet Frankrijk de Navo en verhuisde het naar de voormalige Staatsmijn Hendrik in Brunssum.

Een aantal raadsleden was ook niet te spreken om geld uit te trekken voor het besloten deel van het feest, zoals een VIP-lunch, omdat dat niet voor alle burgers toegankelijk is. Daarnaast zou de bijdrage van de gemeente Brunssum 25.000 euro hoger zijn vanwege het veteranenmonument, bestaande uit een zitbank en kunstwerk met anjerperkje, en een documentaire over het hoofdkwartier in Brunssum.

BBB/Lijst Palmen en de Lijst Brunssum Lokaal dienden een amendement in om het veteranenmonument uit het raadsvoorstel te halen. Daarover werd vorig jaar al een motie aangenomen. Ook de locatie van het monument in het Vijverpark zagen die partijen niet zitten. Het amendement kreeg echter onvoldoende steun.

Bij de eerstvolgende raadsvergadering wordt opnieuw over het voorstel gestemd.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties