Raad Beekdaelen ziet weinig in verlengen contract COA

Foto © ZO-NWS | Yves Lacroix
Gepubliceerd op 16/11/2021 om 11:20
Laatst bewerkt op 16/11/2021 om 11:31

Partijen in de gemeenteraad van Beekdaelen zien vooralsnog niks in de verlenging van het éénjarige contract met het COA voor de noodopvanglocatie voor asielzoekers op de oude legerbasis in Schinnen.

Tijdens de begrotingsvergadering van maandag suggereerden verschillende partijen dat het contract bij voorbaat niet verlengd moet worden nadat het eerste jaar is afgelopen. 

Eerder stuurde burgemeester Eric Geurts nog een brief naar het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) met een ultimatum. De organisatie moest zich binnen vier weken aan de afspraken houden, anders zou er geen vergunning komen. Volgens de gemeente was de afspraak dat er vooral gezinnen zouden komen, echter, waren de eerste bewoners nagenoeg allemaal alleenstaande mannen. 

De partij Beekdaelen Lokaal erkent de problematiek en nationale nood maar hekelt de wijze waarop de noodopvanglocatie tot stand is gekomen. "Waarschuwingen vooraf over de betrouwbaarheid van het COA zijn in de wind geslagen of als niet serieus opgevat", aldus raadslid Henk Reijnders. Volgens Clasina Debets van GroenLinks zijn afspraken over het inzetten van lokale bedrijven voor bijvoorbeeld de catering niet nagekomen. 

Burgemeester Geurts gaat deze week in overleg met het COA.

Reclame

Advertenties