Politiek bezorgd na berichtgeving grondwatervervuiling

foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 3/04/2023 om 14:26
Laatst bewerkt op 3/04/2023 om 14:52

Een aantal politieke partijen is bezorgd na de berichtgeving over vervuild grondwater vlak over de grens in Duitsland.

ZO-NWS berichtte vrijdag dat inwoners van de Duitse dorpen Stahe en Niederbusch hun opgepompte grondwater 20 jaar lang niet mogen gebruiken in verband met vervuiling van de Awacs-basis.

Hugo Schaffrath, van de Vernieuwingsgroep uit Beekdaelen, heeft het college op de hoogte gesteld van de grondwatervervuiling aan de rand van Schinveld. "Ik heb ontdekt dat het nu precies twee jaar geleden is dat de inwoners uit die dorpen hun grondwater konden laten testen omdat er al een vermoeden was dat het vervuild was. Waarom weten wij hier niets van en waarom komt dit verbod er nu pas? Ik heb het college gevraagd dit zo spoedig mogelijk te onderzoeken", laat Schaffrath telefonisch weten.

Ook Clasina Debets, fractievoorzitter van GroenLinks Beekdaelen, is bezorgd. In een zogenaamde artikel 32 brief vraagt ze of het college op de hoogte gesteld is verzoekt ze de gemeente een onderzoek in te stellen. Ook uit Brunssum komen artikel 32 vragen. Servie L' Espoir van Lijst Brunssum Lokaal vraagt het college om samen met Beekdaelen bij de Kreis Heinsberg om opheldering te gaan vragen.

De bezorgdheid draait voornamelijk om de vraag of het verontreinigd grondwater ook al in de Nederlandse bodem zit of kan komen. De dorpen Stahe en Niederbusch liggen op een steenworp van Schinveld en de Schinveldse bossen.

Wat vind jij?
Schinveld krijgt een Social Sofa om dorpsgenoten met elkaar te verbinden. Kan jouw omgeving ook zo'n speciale zitbank gebruiken? Laat het ons weten via het reactieformulier.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties