Parkstad moet bij dreigend oorlogsgevaar nog schuilkelders graven

Schuilkelder
Foto iStock
Gepubliceerd op 14/05/2024 om 11:36
Laatst bewerkt op 14/05/2024 om 11:36

Wat moet je doen bij acute oorlogsdreiging? Vanwege verschillende oorlogshaarden in de wereld en Europa speelt deze gedachte bij steeds meer mensen. Reden voor Ouderenpartij Heerlen het stadsbestuur te vragen of in de regio voldoende schuilkelders zijn. Het antwoord: Parkstad heeft momenteel geen schuilkelders. 

Dat bevestigen de gemeente Kerkrade, Landgraaf, Beekdaelen, Simpelveld, Brunssum, Heerlen en Voerendaal na een navraag door ZO-NWS.

De gemeenten verwijzen de burgers naar www.denkvooruit.nl een website die je voorbereidt op een dreiging of (natuur)ramp. Op de desbetreffende website vind je een driedelig stappenplan om voorbereid te zijn op een ramp of dreigende situatie.

Buiten het gevaar van oorlog, is er een netwerk van zo'n 300 mensen die zich ook voorbereidt op een (natuur)ramp. Deze groep noemt zichzelf de Dutch United Civil Emergency Response Team en komen in actie als de overheid niet iedereen meer kan helpen. In Kerkrade is een geïmproviseerde centrale post (CP) ontwikkeld. Op deze locatie wordt gecommuniceerd met andere posten, mocht zich daadwerkelijk een ramp onttrekken. "Via portofoons en met behulp van zendamateurs kunnen we met elkaar communiceren. Iedere centrale post heeft contact met een monteur of een medicus en die kan dan worden opgeroepen", vertelt oprichter Arjan Bakker.

De opzet achter dit initatief heeft volgens Bakker niets te maken met wantrouwen richting de overheid, maar ze willen juist een samenwerking. "We moeten elkaar juist ondersteunen als het nodig is."

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg stimuleert dat burgers zich voorbereiden op zulke noodsituaties. "Samenredzaamheid is een belangrijk thema", laat woordvoerder Marcel Penders weten.

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties