Paralellen tussen babydrama's Heerlen en Brunssum: "Dit zijn schaamtedelicten"

foto © ZO-NWS |
Gepubliceerd op 26/07/2021 om 09:35
Laatst bewerkt op 26/07/2021 om 12:12

Tussen de drama's rond de zwaar mishandelde en daarna overleden baby's Fabian uit Brunssum en Gorgheno uit Heerlen zitten paralellen. Justitie heeft moeite om de schuldvraag rond te krijgen, omdat de ouders ontkennen. "Een baby'tje kan helaas niks zeggen." 

De zaak die op dit moment actueel is, is die rond het Heerlense jongetje Gorgheno. Hij werd op 16 januari geboren, maar eind april dit jaar werd de zuigeling door zijn eigen ouders binnengebracht in het ziekenhuis van Maastricht. Tijdens medisch onderzoek bleek dat de baby ernstig letsel had. Op 20 mei, dik vier maanden na zijn geboorte, overleed Gorgheno in het ziekenhuis. Op dinsdag 8 juni viel de politie binnen in de woning van het verdachte ouderlijke stel aan de Rietveldstraat in Heerlen. 

Ontkennende verdachten
De ouders Jordi L. en Gremira S. werden opgepakt. Ook de oma van de baby werd aangehouden. Het drietal ontkent elke betrokkenheid bij de dood van het kindje. Afgelopen week werden de moeder en vader na zes weken detentie vrijgelaten, al blijven zij wel verdachten. Justitie probeert hardnekkig de schuldvraag rond te krijgen: Wie is er precies verantwoordelijk geweest voor het ernstig letsel waardoor Gorgheno kwam te overlijden? Dát is de grote vraag in bovengenoemde zaak. 

Schaamtedelicten
"Het is heel moeilijk om in dit soort zaken het bewijs rond te krijgen. Datzelfde geldt ook voor zedenzaken", legt officier van justitie Annemarie Kemp desgevraagd aan ZO-NWS uit. "Behalve het slachtoffertje is er niemand anders bij geweest. Dit zijn ook schaamtedelicten, zoals wij dat noemen. In zijn algemeenheid weet je vaak dat een baby ernstig mishandeld is, maar wie dat dan precies gedaan heeft, daar is lastig achter te komen. Dat heeft er ook mee te maken dat een baby niks kan zeggen."  

Vrijspraak
Officier van justitie Kemp was de aanklaagster in de zaak rondom de ernstig mishandelde en daarna overleden baby Fabian uit Brunssum. Dit vijf maanden oude jongetje stierf in oktober 2017 na een bezoekje aan zijn oppasouders aan de Bongartstraat in Brunssum. De verdachten Robin van O. en Cynthia van den O. ontkenden vanaf dag één de oppasbaby te hebben mishandeld. Uit onderzoek van het NFI was namelijk gebleken dat de zuigeling ernstig hersenletsel had opgelopen door geweld. 

Paralellen
"Er zijn inderdaad paralellen tussen beide genoemde zaken dat klopt", vervolgt OvJ Kemp. "Maar nogmaals: als niemand wat zegt, dan is het heel moeilijk om de schuldvraag precies te beantwoorden." In de Brunssumse zaak-Fabian werden de beide oppasouders overigens vrijgesproken. Wegens gebrek aan bewijs wie precies verantwoordelijk was geweest voor de mishandeling. "Simpele huis- tuin en keukenongevallen kunnen niet de oorzaken zijn geweest voor het ernstig hersenletsel dat de baby had", zei de rechter in het vonnis.

In deze zaak volgt nog een hoger beroep. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties