Paddentrek weer begonnen

foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 14/03/2023 om 11:52
Laatst bewerkt op 14/03/2023 om 11:58

Sinds maandag trekken overal in het land salamanders, padden en kikkers naar het voortplantingswater.

De paddentrek vindt meestal plaats in de periode februari tot april. De combinatie van temperatuur (minimaal 6°C) en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) zijn belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek. Tijdens milde, natte perioden kan het grootste deel van de populatie in zeer korte tijd naar het voortplantingswater trekken. Bij grote populaties kan dit om duizenden dieren per nacht gaan.

Uit gegevens van RAVON uit 2022 blijkt dat er naar schatting zo'n 125 paddenoverzetgroepen in Nederland actief zijn. Uitgaande van gemiddeld 1.727 overgezette amfibieën per werkgroep, kan worden berekend dat in totaal, bij benadering, 215.875 amfibieën in Nederland veilig naar de overkant zijn geholpen.

Tags

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties