‘Oude’ zaak Peter van D.: geen vervolging voor witwassen

Gepubliceerd op 16/04/2021 om 09:06
Laatst bewerkt op 16/04/2021 om 09:10

In het strafrechtelijk onderzoek van justitie naar bijna een ton aan cash geld dat tijdens een inval bij Peter van D. in Schinveld twee jaar geleden werd aangetroffen, is besloten dat de topcrimineel niet wordt vervolgd voor witwassen. Dat bevestigt zijn advocaat Arthur Vonken vrijdag desgevraagd tegenover ZO-NWS.

Peter van D. werd op 12 maart 2019 opgepakt in zijn zwaarbeveiligde woning aan de Grachtweg in Schinveld. Dit had te maken met een groot Duits rechercheonderzoek naar de handel in verdovende middelen. Vier verdachte Duitsers in deze drugszaak zouden contacten hebben gehad met Peter van D. De Schinveldenaar is zelf geen verdachte in deze zaak. De topcrimineel wordt in Nederland wel verdacht van verboden wapenbezit en het in bezit hebben van een kleine hoeveelheid drugs. 

“Mijn cliënt wordt niet meer vervolgd voor witwassen”, legt Vonken desgevraagd verder uit. “Justitie wil de ongeveer 90.000 euro aan contanten die in beslag werden genomen, wel gaan ontnemen van mijn cliënt. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit gaat lukken want daar moet een juridische grond voor zijn. En omdat de verdenking witwassen is weggevallen, denk ik dat het OM weinig kans maakt”, aldus Vonken. 

Van D., die in verband met een ander strafrechtelijk onderzoek naar zijn rol bij de productie van amfetamine op dit moment in de cel zit, moet in bovengenoemde zaak in juli dit jaar voor de rechter gaan verschijnen. De Schinveldenaar wordt gezien als een groot kopstuk in de Nederlandse drugswereld.

Hij stortte zich in de jaren '80, samen met zijn kompaan Robbie van L., op de productie van en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in coke en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. Vanuit de gevangenis in het Belgische Hasselt, waar hij vastzat voor cannabissmokkel en een ontvoering, stuurde hij een drugsbende aan.
 
 

Advertenties