Optochten: Wie let in Parkstad op nieuwe verzekeringsregels?

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 8/02/2024 om 11:00
Laatst bewerkt op 8/02/2024 om 11:04

De meeste carnavalsverenigingen handhaven de nieuwe verzekeringsregel dat er niet meer dan twintig mensen op een carnavalswagen mogen staan. Dat blijkt uit een inventarisatie van ZO-NWS.

Leo Crombach, die met zijn tractoren al jarenlang carnavalswagens tijdens optochten in Parkstad voorttrekt, geeft aan “verzekerd te zijn”. Hij zal waar nodig zeker handhaven. “Per maand betaal ik daar 300 euro voor. Ik trek karren waar dertig mensen op kunnen. Ik hou zeker rekening met de regels, kijk vaak in mijn spiegels wat er op de wagen zelf gebeurd.”

Ook Wim Meessen van de optochtcommissie in Schinveld geeft aan te handhaven. “Daarnaast lopen er altijd minimaal twee man naast een carnavalswagen om een oogje in het zeil te houden. Bovendien hebben wij als organisatie ook mensen ín de optocht lopen die opletten.”

Stephan Franken, voorzitter van carnavalsclub CV Boys Alaaf uit Kerkrade, geeft aan de nieuwe regelgeving voor wat betreft optochten intern besproken te hebben. “Met maximaal twintig mensen op een wagen staan, dat is een regel en dus zullen wij ons daar aan houden”, legt Franken desgevraagd uit. Een andere regel is dat er vier mensen naast de wagen moeten gaan lopen, gekleed in oranje hesjes, die op de veiligheid laten. Volgens Franken is dat voor zijn vereniging uit kostenoogpunt niet haalbaar.

Ron Logister van de organisatie van de twee carnavalsoptochten in Brunssum, legt de verantwoordelijkheid bij de deelnemers. “Wij gaan in principe niet handhaven, maar onze veiligheidscoördinator zal steekproefsgewijs tijdens de kinderoptocht en grote optocht controleren”, zegt Logister.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties