Oppositiepartijen Beekdaelen ontevreden met coalitieonderhandelingen

Foto © ZO-NWS | iStock
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 23/05/2022 om 12:12
Laatst bewerkt op 23/05/2022 om 12:24

Oppositiepartijen in Beekdaelen zijn ontevreden over de manier waarop de coalitieonderhandelingen verlopen zijn. Zowel de PvdA, D66 als GroenLinks zijn kritisch over het proces. 

Voor D66 is het proces dat informateur Hugo Schaffrath gevolgd heeft een 'steen des aanstoots'. "De basisprincipes van transparantie hebt u immers met voeten getreden", schrijft D66 in een reactie op het coalitieakkoord. "Een openbaar debat als start van de informatiefase ontbrak, informatiegesprekken vonden slechts bilateraal plaats en onder geheimhouding."

Ook de PvdA vindt dat er een gebrek aan openheid en communicatie te zien was. "Er heeft geen duidingsdebat plaatsgevonden, en er is geen uitleg gegeven over de gang van zaken", aldus de partij. Daarnaast zou de installatie van wethouders van maandagavond 23 mei voorbijgaan aan het reglement van Orde. "Zo wordt er met twee maten gemeten", aldus de PvdA.

Ook GroenLinks uitte onlangs al haar zorgen over de coalitievorming. Gesprekken zouden niet lang genoeg geduurd hebben om inhoudelijke punten te kunnen bespreken. Daarnaast zou het onduidelijk zijn of de partij aan de onderhandelingstafel zat met alleen de Vernieuwingsgroep of ook met Beekdaelen Lokaal. "Het leek voor ons op een eenzijdig sollicitatiegesprek met twee partijen", schrijft GroenLinks lijsttrekker Clasina Debets. 

Afspraken
Informateur Hugo Schaffrath vindt het jammer dat er nu commentaar komt op het proces. "Er is een aparte bijeenkomst geweest met lijsttrekkers en de burgemeester, daarbij heb ik een voorzet gedaan over het proces", zegt Schaffrath. "Iedereen stemde daar toen mee in." Over een duidingsdebat zoals de PvdA had willen zien werd toen niet gesproken. 

Ook is complete transparantie niet altijd een goed idee vindt Schaffrath. Zo hebben de nieuwe wethouders van de gemeente een integriteitstoets af moeten leggen. "Als namen al naar buiten komen, en ze daarna niet door de integriteitstoets heenkomen zijn ze voor het leven getekend", aldus Schaffrath. 

Uiteindelijk is volgens Schaffrath goed over het proces nagedacht en heeft hij de raad op het begin de mogelijkheid gegeven zich met het proces te bemoeien. Voor nu hoopt hij dat de partijen zich zullen richten op de inhoud. "Als raad moeten we positief gaan kijken naar wat het beste is voor de burgers."

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties