Ook tijdens oorlogsjaren werd carnaval niet gevierd

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 13/02/2021 om 15:25
Laatst bewerkt op 13/02/2021 om 15:54

Carnavalsevenementen gaan dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dat is bijzonder te noemen, maar niet uniek. Want in de oorlogsjaren en tijdens de watersnoodramp in 1953 werd geen carnaval gevierd.

Polygoonjournaal maakte in 1939 vlak voordat de oorlog uitbrak beelden van het carnaval in Brunssum en in Schinveld. Ook in 1946 toen er na de Tweede Wereldoorlog eindelijk weer carnaval gevierd kon worden, draaiden de camera's opnieuw in Brunssum en Schinveld. Dat Polygoonjournaal werd na de oorlog getoond in bioscoop Astoria Theater aan de Rumpenerstraat in Brunssum.

Het is logisch dat carnaval niet door-gaat. Dat vindt Wiel Roeselers van de Heemkundevereniging Brunssum. 

In een gesprek met de carnavalhistoricus geeft Roeselers aan zich zorgen te maken over volgend jaar. Volgens hem haken dan oudere vrijwilligers bij de verenigingen af omdat ze nu in alle rust er over kunnen nadenken. Ook vindt hij dat de traditionele handelingen zoals de sleuteloverdracht te weinig aandacht krijgen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties