Ontwikkeling centrum Brunssum gaat miljoenen meer kosten

De Kerkstraat in Brunssum. Foto: Google Streetview
Gepubliceerd op 18/03/2023 om 11:22
Laatst bewerkt op 18/03/2023 om 11:43

De gemeente Brunssum moet opnieuw fors meer geld vrijmaken voor de verdere ontwikkeling van de zogeheten centrumvisie. Het gaat om een bedrag van 3 miljoen euro. Dat blijkt uit een raadsvoorstel van het college, dat achter gesloten deuren behandeld gaat worden tijdens de gemeenteraadsvergadering komende dinsdag. 

De Brunssumse gemeenteraad krijgt drie scenario's voorgelegd voor de toekomstige ontwikkeling van de centrumvisie. Het college zelf opteert voor de derde optie, de realisatie van de zogenoemde Zuid Entree, het Middengebied en de Noord Entree, en adviseert de raad in de stukken om zelf ook hiervoor te kiezen. 

Dat zou dan het nieuwe uitgangspunt zijn voor de komende jaren. Het scenario kent een totaalverlies van circa 6,5 miljoen euro.

Het afsluiten van ontwikkelingsfase 1 en 2 levert volgens het college van B en W ook nog eens een verlies op van 489.000 euro. Dat door een administratieve fout die is gemaakt tijdens de realisatie van dat deel van het project. Het gaat om opbrengsten die ten onrechte zijn geïndexeerd en rentekosten die na de regiodeal per abuis zijn weggevallen. 

Brunssum had reeds een verliesvoorziening van 3,4 miljoen euro op het project. Dat loopt nu op naar 6,947 miljoen euro.

Volgens verantwoordelijk wethouder Jaimy van Dijk (VVD) wordt met voorliggend besluit uitvoering gegeven aan de wens van de raad en de gemeenschap om het centrumplan tot uitvoering te brengen. "Streven is in ieder geval om op basis van de scenario’s tot een versnelling te komen voor de realisatie van de ontwikkeling in het centrum. Het gaat om een forse investering in de kwaliteit van het centrum", zegt Van Dijk. 

"Wat de precieze financiële impact daarvan gaat zijn is afhankelijk van de keuze van de raad. Hoe de omvang van het tekort precies uitziet, is nu dus nog niet met zekerheid te zeggen. Dit is nog dinsdag aan de raad ter besluitvorming en niet aan mij als portefeuillehouder", aldus de VVD-wethouder. 

Dat het voorstel dinsdag achter gesloten deuren behandeld gaat worden heeft te maken met de vertrouwelijkheid van onderliggende bijlagen met daarin zaken zoals de grondprijzen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties