Sigarettenfabriek Heerlen: verdachte ‘bazen’ uit Polen en geblinddoekte Oekraïners 

Foto: FIOD
Gepubliceerd op 4/12/2021 om 08:19
Laatst bewerkt op 4/12/2021 om 08:33

De verdachte leidinggevenden van de vorige week door politie en FIOD opgerolde illegale sigarettenfabriek in Heerlen zijn afkomstig uit Polen. De geronselde werknemers komen uit Rusland en Oekraïne. Zij werden bij aankomst in Nederland geblinddoekt naar de fabriek gebracht. Dat blijkt uit vertrouwelijke onderzoeksinformatie waar ZO-NWS over beschikt. 

De opsporingsdiensten blijken de Heerlense loods waar de illegale productie plaatsvond van tevoren door middel van een observatieteam in de gaten te hebben gehouden. Er werden van buiten heimelijk foto’s gemaakt van de activiteiten aldaar. De sigarettenfabriek bleek in vol bedrijf. Er lagen miljoenen sigaretten en en duizenden kilo's tabak. 

Blinddoek
De Oekraïners en Russen werden na aankomst in Nederland geblinddoekt en met auto’s overgebracht naar Heerlen zodat ze niet wisten op welke locatie zij precies gingen werken. In de bovengenoemde fabriek moesten zij sigaretten maken en sliepen daar tussendoor tevens op matrassen. Voor hun werkzaamheden kregen zij een klein bedrag betaald. 

Geronseld in vaderland
Vorige week woensdag vielen politie en FIOD binnen in de loods en arresteerden daar 23 mensen, afkomstig uit Polen, Rusland en Oekraïne. Verschillende verdachten hebben volgens opsporingsbronnen tegenover de politie verklaard dat ze door een bedrijfje in hun vaderland waren geronseld. 

Dagvaarding
Kasper Regter, advocaat van vier gepakte werknemers van de illegale sigarettenfabriek, wil desgevraagd niet inhoudelijk ingaan op het onderzoek van politie en FIOD. “Het enige wat ik kan en wil zeggen is dat mijn cliënten inmiddels zijn vrijgelaten én dat zij een dagvaarding hebben meegekregen.”  
 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties