'Ongezonde werkcultuur en onveiligheid' op Brunssumse scholen MOVARE

Foto: (c) ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 18/04/2024 om 10:53
Laatst bewerkt op 18/04/2024 om 12:42

Op twee basisscholen in Brunssum van scholenkoepel MOVARE is sprake van een ongezonde werkcultuur en sociale onveiligheid onder het personeel. Dat is gebleken uit onderzoek van extern bureau Bezemer & Schubad.

MOVARE schakelde het bureau in na verschillende signalen en een formele klacht over grensoverschrijdend gedrag. In de eerste twee maanden van dit jaar interviewde Bezemer & Schubad in totaal 56 (oud-)medewerkers van MOVARE.

In de afgelopen drie jaar is ook al twee keer anoniem geklaagd. Pogingen van MOVARE om deze klachten middels externe vertrouwenspersonen te toetsen  leverden echter geen informatie op.

Volgens het onderzoeksbureau blijkt uit de interviews dat veel (oud-)medewerkers op beide scholen een ongezonde werkcultuur hebben ervaren. "Daarbij was er in een aantal gevallen sprake van sociale onveiligheid met diverse oorzaken", schrijft MOVARE in een persbericht.

Welke oorzaken dat zijn, wil de scholenkoepel desgevraagd niet nader toelichten. Het College van Bestuur neemt de aanbevelingen uit het genoemde onderzoek over. In overleg met de teams van beide scholen wil MOVARE 'de spanningen als gevolg van onder andere de werkdruk en de geconstateerde onveilige werkcultuur ombuigen naar een veilig en goed ervaren werkomgeving'.

Voorzitter Kiki Huijnen van het College van Bestuur: “Het is goed dat dit cultuuronderzoek er nu ligt. Het gaat immers over twee van onze vier kernwaarden: veiligheid en respect. De bevindingen hebben ons geraakt, want achter die kernwaarden zitten onze mensen".

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties