Onderzoek zwaartekrachtbatterij oude basis Schinnen

Gepubliceerd op 18/02/2021 om 09:57
Laatst bewerkt op 18/02/2021 om 10:28

Hugo Schaffrath van de Vernieuwingsgroep vraagt de gemeente Beekdaelen een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden voor een zwaartekrachtbatterij op de oude Amerikaanse basis in Schinnen.

Op die basis ligt de oude mijnschacht Emma 4. Die schacht, momenteel verborgen onder een grasveld op de basis, is 225 meter diep en 5,5 meter doorsnee. Dat zou volgens Schaffrath mogelijk genoeg zijn om een zwaartekrachtbatterij te plaatsen.

Door een zware blok aan kabels van boven in de schacht te laten vallen wordt via de katrollen stroom opgewekt. Voor het weer optakelen van het blok wordt stroom van windmolens gebruikt op momenten dat die stil komen te staan omdat ze hun overcapaciteit niet kwijt kunnen. 

Inmiddels is het eerste prototype van zo'n systeem in Edinburgh in een bestaande mijnschacht gerealiseerd door het Britse Gravitricity.

Schaffrath denkt dat er in Schinnen ook mogelijkheden zijn voor deze manier van stroomopwekking/opslag en vraagt in een brief of het college bereid is om samen met partners te bekijken of er mogelijkheden zijn om de oude mijnschacht op het voormalige USAG terrein in Schinnen geschikt te maken voor energieopslag door middel van zwaartekracht.

Advertenties