Geen radioactieve batterijen begraven in Kerkrade

Foto © ZO-NWS | Track88
Gepubliceerd op 24/07/2023 om 16:25
Laatst bewerkt op 24/07/2023 om 16:30

Op het voormalige Medtronic-terrein aan de Wenckebachstraat in Kerkrade zijn geen radioactieve batterijen aangetroffen. Dat meldt de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

Medewerkers van de ANVS en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zochten maandag op het perceel, nadat ze een tip ontvingen van een anonieme melder.

Volgens een tipgever zouden radioactieve batterijen begraven zijn in een betonnen put op het voormalige terrein van Medtronic. Om de juistheid van de tip te verifiëren, droegen de medewerkers beschermende kleding om ervoor te zorgen dat zij niet in aanraking kwamen met eventuele straling. De ANVS en RIVM hadden omwonenden op de hoogte gebracht van het onderzoek en benadrukken dat de beschermende maatregelen vergelijkbaar zijn met die van ziekenhuismedewerkers die röntgenfoto's nemen.

In een brief aan de omwonenden stond vermeld dat, indien de batterijen aanwezig waren, ze een kleine hoeveelheid radioactief materiaal (plutonium) bevatten en verpakt zijn in titanium, wat als een sterke beschermlaag fungeert. Het risico op gevolgen voor het milieu werd als zeer laag ingeschat, evenals het gevaar voor de gezondheid.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties