Onbekende vingerafdrukken gevonden in zaak-Gino, tbs-advies voor Donny M.

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 10/05/2023 om 07:43
Laatst bewerkt op 10/05/2023 om 10:27

Op de vuilniszakken waarin de vermoorde Gino van der Straeten (9) uit Maastricht werd gedumpt in juni vorig jaar in Geleen, zijn vingerafdrukken van een onbekend persoon gevonden.

Dat liet de officier van justitie woensdagmorgen weten tijdens een pro formazitting in de zaak van verdachte Donny M. 

Vier vingerafdrukken die werden aangetroffen zijn niet van M. of van zijn ex-vriendin. "Dit wil niet zeggen dat er automatisch een tweede persoon betrokken is geweest bij de dood van Gino of bij het wegmaken van een lichaam. Maar dit is geen zaak van open eindjes, het onderzoek gaat dus door", legde één van de aanklagers uit over de stand van zaken in dit onderzoek.

Het ging om de vierde niet-inhoudelijke zitting. Gino van der Straeten verdween op 1 juni vorig jaar in Kerkrade tijdens het buitenspelen. Politieagenten en honderden vrijwilligers hielden zoekacties in de hoop hem snel te vinden. Op 4 juni werd M. opgepakt in zijn woning in Geleen en niet veel later leidde hij de agenten naar het lichaam van het jongetje.

M. (23) heeft bekend dat hij Gino meenam naar zijn woning in Geleen, hem onder meer drugs toediende en hem vervolgens seksueel misbruikte. Gino is daarna gewurgd en gesmoord. De man wordt ook verdacht van het bezitten en verspreiden van kinderporno en ontucht met een wilsonbekwame in 2019.

De Gelener is eerder veroordeeld voor mishandeling en bedreiging van twee kinderen en het misbruiken van zeker één van hen. Ook kreeg hij een straf opgelegd voor een poging tot doodslag nadat hij een stoeptegel van een viaduct gooide. De psyche van Donny M. in de zaak Gino is enige tijd geleden uitgebreid onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC).

De verschillende feiten waarvan hij verdacht wordt in deze zaak, de moord, het seksueel misbruiken en het ontvoeren, verschillen volgens het PBC qua toerekeningsvatbaarheid. De deskundigen vinden dat Donny M. een persoonlijkheidsstoornis én een pedofiele stoornis heeft. Zij achten de kans op recidive voor wat betreft ontucht met een kind groot. Het advies van hen voor Donny M. is tbs met dwangverpleging. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties