OM: Wyckerveste geen verdachte meer fraudezaak ex-top Roda JC

Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 10/02/2021 om 14:53
Laatst bewerkt op 12/05/2021 om 10:03

Justitie gaat projectontwikkelaar Wyckerveste, het bedrijf dat als verdachte was aangemerkt in de fraudezaak rond de ex-directeuren van Roda JC Ton Caanen en Wim Collard, niet verder strafrechtelijk vervolgen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, in bezit van ZO-NWS. Wijckerveste is eigendom van zakenman Hessel Meijer. 

In een zogeheten sepotbeslissing schrijft de officier van justitie het bedrijf Wyckerveste Adviseurs BV, dat is gevestigd in een kantoor in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade, niet (verder) te vervolgen omdat er onvoldoende bewijs is. De verdenking tegen het bedrijf was het valselijk opmaken/vervalsen van een geschift-een tijdstip. 

Een en ander is onderdeel van een langdurig justitieel onderzoek waarin de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD op 11 december 2018 binnenviel in het Parkstad Limburg Stadion. Ook het in het stadion gevestigde kantoor van Wyckerveste en de woning van Caanen in Spaubeek werden toen doorzocht. Dit onderzoek startte na een anonieme tip over Caanen.

“Het klopt dat Wijckerveste niet verder vervolgd zal worden, dat is mij medegedeeld. Ik ben blij dat justitie besloten heeft dat mijn bedrijf niks te maken kan hebben gehad met deze zaak”, laat Wijckerveste-eigenaar Hessel Meijer woensdag desgevraagd aan deze omroep weten. 

Deze zaak draait om de aankoop van een villa in Spaubeek door Ton Caanen in 2016. ZO-NWS bracht dinsdag naar buiten dat vier verdachten, waaronder Caanen en Collard, worden vervolgd voor hypotheekfraude in de vorm van valsheid in geschrifte en oplichting. In één geval gaat het ook om belastingfraude. Vermoedelijk gaat het in het laatste geval om hoofdverdachte Caanen. Hij zou de fiscus tussen 2015 en 2017 voor zeker enkele tienduizenden euro’s hebben benadeeld.

Volgens het Functioneel Parket komt in de tenlastelegging onder meer te staan: het - via een hypotheekadviseur - aan de bank verstrekken van valse werkgeversverklaringen; valse/vervalste loonstroken; een overzicht van een gefingeerd spaarsaldo en oplichting van die bank ten behoeve van het verkrijgen van een hypotheek.

Caanen zou bij de aankoop van de Spaubeekse villa valse loonstroken en werkgeversverklaringen hebben overlegd bij de aanvraag van een hypotheek. Ook zou voormalig technisch directeur van Roda Caanen hebben voorgewend dat hij over voldoende eigen vermogen beschikte. 

Ton Caanen werd in 2017 weggestuurd bij Roda. Tegenwoordig werkt hij bij de Slowaakse voetbalclub FK Senica. Wim Collard vertrok in juni 2018 als algemeen directeur bij Roda JC. Hij is nu werkzaam bij de Belastingdienst. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties