OM-onderzoek Tol 91: Busje met 600 kilo grondstof voor villapoort Limburgse drugsbaron 

Gepubliceerd op 7/04/2021 om 13:58
Laatst bewerkt op 7/04/2021 om 14:15

Een observatieteam van de politie heeft tijdens het onderzoek naar topcrimineel Peter van D., die al enkele weken vastzit in deze drugszaak, een busje met daarin kilo's grondstof voor drugsproductie gezien voor zijn villa in Schinveld. Dat blijkt uit vertrouwelijke informatie over het onderzoek met de naam Tol 91 van het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg waar ZO-NWS over beschikt. 

Van D. werd van tevoren al de gehele dag in de gaten gehouden door het observatieteam. Leden hiervan zagen het bovengenoemde busje op een bepaald moment aan de Grachtweg in Schinveld stoppen voor de poort van de zwaarbeveiligde villa van ‘De Dikke’, zoals hij in verband met zijn postuur genoemd wordt. 

Volgens de opsporingsdiensten arriveerde Van D. kort hierna op diezelfde plek met zijn auto en had kort contact met de bestuurder van het bestelbusje, waarna het laatstgenoemde voertuig weer wegreed. 

De politie besloot het betreffende busje te volgen en tot stoppen te dwingen. In dit voertuig werd 600 kilo MAPA, een grondstof die gebruikt wordt voor de productie van amfetamine, aangetroffen. 

De chauffeur van het betreffende busje, verdachte V., zit volgens opsporingsbronnen ook vast in deze zaak. Deze omroep meldde al eerder dat naast de gearresteerde Peter van D. ook Rudi G. uit het Duitse grensplaatsje Hillensberg, vlak over de grens bij Doenrade, achter slot en grendel zit. 

De opsporingsdiensten kwamen achter de illegale praktijken nadat criminele berichten van versleutelde berichtendienst SKY ECC onlangs werden gekraakt. Hierin viel te lezen dat het verdachte duo grondstoffen voor de productie van amfetamine had gekocht.

De grote vraag in deze zaak is nog altijd: van wie? Probleem voor de speurders is dat de verschillende betrokkenen in deze zaak op SKY ECC zogenoemde nicknames gebruikten. De recherche probeert te achterhalen wie achter de gebruikte nickname door de leverancier zit.

Peter van D. wordt gezien als een groot kopstuk in de Nederlandse en internationale drugswereld. Hij stortte zich in de jaren tachtig, samen met zijn kompaan Robbie van L., op de productie van en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in coke en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. 

Advertenties