OM in cassatie tegen vrijspraak Afghaanse gevangeniscommandant uit Kerkrade

Gepubliceerd op 8/07/2024 om 15:38
Laatst bewerkt op 8/07/2024 om 15:41

Het Ressortsparket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft cassatie ingesteld tegen de vrijspraak van Abdulrazaq R. (76) uit Kerkrade. Die werd als voormalig gevangeniscommandant verdacht van wrede behandeling van gedetineerden in Afghanistan. Justitie stapt nu naar de Hoge Raad, bevestigt woordvoerster Hanneke Sikkes-Van Steen tegenover ZO-NWS.

R. was commandant en hoofd van de geheime dienst Khad in de beruchte Pul-e-Charkhi gevangenis in Kaboel. Hij werd ervan verdacht gevangenen te hebben onderworpen aan een wreed en gewelddadig regime. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot twaalf jaar cel, maar het gerechtshof in Den Haag sprak hem op 12 juni dit jaar vrij.

Het hof zag geen verband tussen die onmenselijke behandeling en het gewapend conflict waarvan destijds in Afghanistan sprake was. Dat verband is nodig om oorlogsmisdrijven te kunnen bewijzen. “Daarom is er cassatie ingesteld. Wij zijn het niet eens met beslissing van het gerechtshof om de verdachte in deze zaak vrij te spreken", aldus de woordvoerster van het Ressortsparket.

Abdulrazaq R. streek jaren geleden neer in Kerkrade. Daar woont hij nog steeds.

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties