Omwonenden en voetbalclub willen maatregelen tegen overlast hangjeugd

foto: iStock
Gepubliceerd op 23/10/2024 om 10:50
Laatst bewerkt op 23/10/2024 om 11:10

Omwonenden en voetbalclub RKSV Olympia willen dat de gemeente Beekdaelen iets doet aan de overlast van hangjongeren in en rond het Burgemeester Adams Sportpark in Schinveld. Er is onder meer sprake van het afsteken van zwaar vuurwerk en intimidatie van voorbijgangers.

De overlast heeft inmiddels dusdanige vormen aangenomen dat wandelaars niet meer met hun hond het park in durven. De speelsters van het meisjesteam van de voetbalclub voelen zich niet meer op hun gemak vanwege verbale seksuele intimidaties.

De overlast beperkt zich echter niet alleen tot die locatie. Ook andere delen van Schinveld hebben last van de hangjongeren die zich op verschillende locaties ophouden. In de avonduren worden inwoners regelmatig opgeschrikt door de knallen van het zware vuurwerk dat afgestoken wordt.

De jongeren die wij in beeld hebben zijn voornamelijk minderjarige jongeren die afkomstig zijn uit Schinveld en in mindere mate uit Brunssum.

Eric Geurts, burgemeester Beekdaelen

Verantwoordelijk burgemeester Eric Geurts zegt bekend te zijn met het probleem. Maar geeft ook aan dat het lastig is om te handhaven op het afsteken van vuurwerk. "Wij proberen dergelijke overlast aan de voorkant zoveel als mogelijk tegen te gaan door via de straatcoaches en ambulant jeugd- en jongerenwerkers verbinding te leggen met jeugdgroepen op straat en hen te wijzen op de geldende wet- en regelgeving," laat de burgemeester via zijn woordvoerder weten. "Indien dezelfde klachten blijven terugkeren in bepaalde kernen of specifieke locaties, zoals nu ook in Schinveld, verscherpen wij het toezicht door politie en boa’s. Deze locaties worden bepaald aan de hand van de meldingen die wij wekelijks ontvangen."

Huisdieren zijn al weken bang, angstig en gestresst.

Omwonende Marleen Mols

Ook omwonenden zijn de overlast die nu al maanden duurt meer dan zat. Vooral hun huisdieren hebben het zwaar te verduren. "Honden zijn al weken bang, angstig en gestresst, en durven niet meer naar buiten", zegt omwonende Marleen Mols. De dierenarts schreef medicatie voor tegen de stress en angst van haar hond. Volgens Mols hebben meerdere omwonenden hierover bij de gemeente aan de bel getrokken, zonder resultaat. Ze roept inwoners op bij de gemeente melding te maken van de overlast.

De voetbalclub vraagt de gemeenteraad om een bankje waar de jongeren in het sportpark rondhangen te verplaatsen, om daarmee ook de overlast te verplaatsen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties