VIDEO: Rapport over onder druk staande leefbaarheid in Bingelrade

foto: ZO-NWS
Gepubliceerd op 9/10/2024 om 17:20
Laatst bewerkt op 9/10/2024 om 17:21

Burgemeester Eric Geurts van Beekdaelen heeft woensdag een rapport in ontvangst genomen over de leefbaarheid in Bingelrade. Kyan Hanssen en Jeannette Quadvlieg van de Vernieuwingsgroep deden onderzoek na reacties van inwoners dat de leefbaarheid in Bingelrade onder druk staat.

Het rapport is het resultaat van een enquete die in juni in het dorp werd gehouden. 113 van 710 volwassenen vulden de vragenlijst in. De uitkomsten werden vervolgens gedeeld met de inwoners. Daaruit volgden een aantal conclusies en aanbevelingen.

Zo wordt Bingelrade omschreven als een dorp waar het aangenaam is om te wonen maar het ontbreken van voorzieningen wordt wel als problematisch ervaren. Inwoners zijn bezorgd over de toekomstige sociale cohesie. "Men vindt het vooral jammer dat de school weg is, omdat de inzet voor de opwaardering van een kern vaak van de ouders met jonge kinderen komt", schrijven de onderzoekers. Als aanbeveling wordt meegegeven dat er behoefte is aan een centraler gelegen speelvoorziening en ziet men graag woningbouw of een ontmoetingsplek op de locatie van de voormalige school.

Een veel gehoorde klacht in het dorp was: politici zie je eenmaal in de vier jaar. Wij hebben ons dat aangetrokken.

Kyan Hanssen en Jeannette Quadvlieg

Ook zijn de inwoners van Bingelrade bereid om samen met de gemeente kleine projecten op te pakken in de openbare ruimte om sneller te kunnen inspelen op ontwikkelingen. "Soms doen zich kleinere infrastructurele problemen voor, ook op het gebied van groenonderhoud, die
eerder aandacht verdienen ter voorkoming van verloedering, onveiligheid en irritaties. Deze kleine problemen zouden in gezamenlijkheid met de inwoners kunnen worden opgepakt door middel van burgerparticipatieprojecten", is verder één van de aanbevelingen aan de gemeente.

De initiatiefnemers hopen dat de gemeente de aanbevelingen oppakt en zodoende bijdraagt aan verbetering van de leefbaarheid in het dorp.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties