VIDEO: Brunssum viert 80 jaar bevrijding

Veteranenherdenking Brunssum
foto © ZO-NWS | Hans van der Haijden
Gepubliceerd op 22/09/2024 om 07:30
Laatst bewerkt op 22/09/2024 om 07:38

Brunssum viert 80 jaar bevrijding tijdens de jaarlijkse Veteranendag. Op het Lindeplein sprak onder andere burgemeester Wilma van Rijt het publiek toe, werden er kransen gelegd en was het twee minuten stil.

De dag begon met een aantal toespraken, kranslegging en twee minuten stilte. Wat later op de dag kreeg de herdenking een vrolijke noot door een defilé met oude militaire voertuigen en jonge danseressen die begeleid werden door de christelijke harmonie van Brunssum.

Adjudant Jan Erpeka licht toe waarom de herdenking zo belangrijk is voor veteranen, maar ook voor militairen die nog actief zijn. “Meer dan tienduizend soldaten zijn afgelopen jaar al op uitzending geweest. Als ze terugkomen dan moeten ze door met het leven. Burgers denken vaak dat het militaire pak uit doen genoeg is, maar meestal kampen veteranen erna nog met mentale problemen. Een stukje waardering kan helpen bij deze problemen en dat vinden ze in dagen zoals deze. Dit applaus doet veel met ze.”

Zowel de oorlog als de bevrijding heeft me niet meer losgelaten, ik ben blij dat ik er nog ben.

Annie

Niet alleen de veteranen zijn blij met deze viering. Ook de 85-jarige Annie denkt met vreugde terug aan de bevrijding die zij nog heeft meegemaakt.  

“Het was echt een feest. Er lagen allemaal Amerikaanse militairen gelegeerd in de velden bij mijn oma in Schinveld. Ik heb zelfs mijn eerste popje van hun gekregen. De oorlog herinner ik me ook nog. Dan waren we ergens aan het spelen en dan moesten we snel gaan schuilen als er bombardementen plaats vonden. Zowel de oorlog als de bevrijding heeft me niet meer losgelaten, ik ben blij dat ik er nog ben.”

Echtpaar Lust leidt de organisatie van de jaarlijkse Veteranendag in Brunssum en zijn nu al bezig met de herdenking van volgend jaar: “Ja, iedere dag aan de keukentafel gaat het erover en volgend jaar willen we het groots aanpakken. Dan is het namelijk het 10e jaar van de Veteranendag. Maar vandaag zijn we vooral trots hoe alles verloopt. En op alle vrijwilligers die ons helpen, wij doen dit niet alleen.”

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties