Heerlen eert oorlogsslachtoffers, verzetshelden en bevrijders met straatnamen

foto: Gemeente Heerlen
Gepubliceerd op 17/09/2024 om 08:09
Laatst bewerkt op 18/09/2024 om 10:15

De Amerikaanse oorlogsveteraan Kenneth Thayer heeft maandag in Heerlen een straatnaambord in ontvangst genomen. Dat is vernoemd naar de Old Hickory eenheid waarmee hij in september 1944 Zuid-Limburg bevrijdde.

De Gemeente Heerlen gaat namen van personen en gebeurtenissen rondom de WO-II bevrijding toekennen aan nieuwe straten. De gemeente ziet het niet alleen als een eerbetoon aan de moedige verzetsstrijders, maar ook als blijvende herinnering aan de slachtoffers van het nazisme en de offers die zijn gebracht voor de vrijheid.

Zo worden het Alte Mutter Steinbachpad bij de Brunssummerheide, het Hendlichpad nabij de Welterlaan en het Henriëtte Neterpad buiten Benzenrade, vernoemd naar bekende oorlogsslachtoffers. Naar Gré Hekket en Femy Efftink worden paden vernoemd bij het ON 1-terrein en naar Meinardus Tempelaars, Reinier Savelsberg, en Servatius Toussaint paden in Heerlerheide en Hoensbroek. Zij waren betrokken bij de de Zuid-Limburgse Mijnwerkersstaking. Twee heldhaftige Heerlense verzetsvrouwen worden geëerd met straatnamen: vroedvrouw Antje Bensen-Offermans en onderwijzeres Riek Okhuijzen. 

Ook geallieerde eenheden die een belangrijke rol bij de bevrijding van Heerlen speelden worden met straatnamen geëerd. Het gaat om het 119th Infantry Regiment, 30 Infantry Division, bekend als “Old Hickory”, dat op 17 september 1944 Heerlerbaan en het centrum van Heerlen bevrijdde. En om het 743rd Tank Battalion, dat op dezelfde dag Welten, Benzenrade en Bekkerveld bevrijdde. Beide paden komen te liggen in Heerlerbaan.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties