VIDEO: Jeugdbrandweer Zuid-Limburg pakt groot uit vanwege 20-jarig bestaan

Kinderen mogen brand blussen bij open dag jeugdbrandweer in Schinnen
Foto: ZO-NWS
Gepubliceerd op 14/09/2024 om 18:29
Laatst bewerkt op 14/09/2024 om 18:29

De jeugdbrandweer van Zuid-Limburg heeft groot uitgepakt vanwege haar 20-jarig bestaan.

Brandweerwagens, demonstraties en zelf de brandweerslang bedienen om een brandje te mogen blussen. Kinderen werden zaterdag in Schinnen warm gemaakt om meer kennis te krijgen over de brandweer en hopelijk nieuwe leden te werven. "Al 20 jaar kunnen kinderen tussen de 12 en 18 jaar bij de jeugdbrandweer de kneepjes van het vak leren. Met deze open dag willen we kinderen laten zien hoe het is om lid te zijn van de brandweer", vertelt brandweerman Roy Hensgens.

Samen met de Duitse brandweer uit Gangelt wordt de dag in goede banen geleid. Iedere brandweerkorps heeft zo hun eigen demonstratie die ze willen laten zien. "Wij hebben net een palletbrand geblust en de Duitse brandweer gaat een autobrand meester maken", aldus Hensgens.

De organisatie vindt het daarnaast van belang dat kinderen ook bewust worden gemaakt over de gevaren van vuur. "Een pan met bijvoorbeeld hete olie die vlam vat, moet je absoluut niet bestrijden met water. We laten meteen met een steekvlam zien wat er kan gebeuren", vertelt Roy Hensgens.

Bij deze open dag zijn ook de leden van de jeugdbrandweer aanwezig, zoals Nick Weusten. Hij is al een aantal jaar lid en leert de jonge kinderen met veel toewijding hoe ze een brandweerslang moeten bedienen. "We willen de kinderen veel bijbrengen vandaag. Bij ons mogen ze met een echte brandweerslang spuiten en voelen ze ook dat die erg zwaar is", vertelt Nick enthousiast. Daarnaast heeft hij misschien al toekomstige collega's mogen ontmoeten. "Ik hoorde net dat twee kinderen later ook brandweerman willen worden. Ik vind het geweldig dat wij ze vandaag kunnen meegeven hoe mooi dit vak is."

Naast het blussen van 'nep vuur' gingen sommige kinderen als een echte brandweerman of brandweervrouw aan de haal. Onder toeziend oog van de brandweer mochten ze hun eerste brandje blussen. "Het was wel een beetje spannend, maar het is mij gelukt", vertelt Max die net een brandje heeft geblust.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties