Lieke Meijers vertelt hoe een Limburgs meisje zich in de buitenwereld waant

Foto: Lieke Meijers
Esmée van Loo
Gepubliceerd op 14/08/2024 om 12:04
Laatst bewerkt op 14/08/2024 om 13:43

Haar allereerste eigen voorstelling, maar absoluut niet haar eerste voorstelling. Lieke Meijers kun je al een ervaren rot in het vak noemen met haar 24 jaar. Ze speelde mee in de kindervoorstellingen in het Arts Center van Herman van Veen in Soest. Later ook in de voorstellingen van Herman zelf. Nu heeft ze haar eigen theatershow ontwikkeld, geregisseerd door Van Veen zelf. 

Het begon allemaal met de vraag van haar leerkracht tijdens Liekes derde jaar aan de Frank Sanders Akademie in Amsterdam. Of ze interesse had om mee te spelen in de kindervoorstellingen op het landgoed van de bekende Herman van Veen in Soest. Een verraste Lieke zei daarop onmiddellijk "ja" en zo geschiedde. 

Na een tijdje vroeg Van Veen aan Lieke of ze niet wilde toetreden tot zijn entourage. Ze twijfelde, omdat ze nog andere audities had lopen. Uiteindelijk kregen andere mensen kansen in die projecten, maar daar is ze heel blij mee. Ze speelt nu namelijk met Herman op het toneel en onder zijn begeleiding heeft ze haar eigen theatershow ontwikkeld: "Het voelt zo vertrouwd om met hem om te gaan. We hebben dagelijks contact en het voelt goed om zijn begeleiding te krijgen. Als ik dan de grote theaters met hem instap en weer merk hoe beroemd hij is, dan besef ik hoe bijzonder dit mentorschap is." 

Terug naar de voorstelling. Waarom moeten Limburgers naar 'een meisje in Limburg' komen kijken? Je zou je kunnen voorstellen dat Limburgers wel weten hoe  een Limburgs meisje uitziet. Een kort maar resoluut antwoord van Lieke: "Omdat het stuk vertelt hoe een Limburgs meisje buiten Limburg functioneert." Ze gaat verder: "Het stuk is voor 90% op mijn ervaringen gebaseerd. Herman had me twaalf dagelijkse onderwerpen gegeven om inspiratie uit te halen. Daaruit zijn dagboekverhalen ontstaan die ik geschreven heb. Andere kunstenaars uit Hermans omgeving hebben op basis van die verhalen poëzie en muziek gemaakt en zo kwam het Limburgse meisje langzaam tot stand." 

Of haar grote droom al is uitgekomen? Ze reageert heel nuchter: "Eigenlijk wel ja, mijn droom is veel in het theater zijn en spelen. Dat kan ik nu al. Ook wil ik geen einddoelen stellen, ik wil niks uitsluiten wat op mijn pad komt. Maar... veel spelen en met theater bezig zijn doe ik al, het is al een droom die uitkomt." 

Trots... dat zijn de familie, vrienden en buren. Haar moeder reisde haar al achterna naar London en ook staat ze regelmatig in Soest tussen het publiek. Zelfs buren uit haar voormalige woonplek Amstenrade komen naar Soest om Lieke te zien spelen. 

Diezelfde familie, vrienden, buren en hopelijk nog veel meer mensen zullen ook 20 oktober komen naar de prèmiere van 'een Limburgs meisje' in het dorpshuis van Vaesrade om 15 uur.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties