Delen Brunssummerheide afgezet in strijd tegen uitheemse watercrassula
Natuurmonumenten gaat op de Brunssummerheide de watercrassula bestrijden. De uitheemse waterplant vormt een bedreiging voor de planten die van nature voorkomen op de heide.
Watercrassula kan explosief groeien en vormt dichte tapijten waaronder een zuurstofloze situatie ontstaat. Plantensoorten die van nature op de Brunssummerheide voorkomen, worden verdrongen. Net als de dieren die van deze planten afhankelijk zijn. Ook tast het het leefgebied aan van beschermde diersoorten, zoals de rugstreeppad. Daarom behoort watercrassula tot de invasieve exoten, een groep van uitheemse soorten die door snelle uitbreiding schadelijk zijn voor de biodiversiteit.
Om onbedoelde verspreiding van de plant door de mens te voorkomen gaat Natuurmonumenten gebieden afzetten met hekken. Dat is tijdelijk want in het najaar wordt de plant zoveel mogelijk verwijderd.
Watercrassula (Crassula helmsii) is een kleine wintergroene vetplant, die afkomstig is uit Australië. Watercrassula is te herkennen aan de combinatie van stevige bladeren, een opstaande stengel na plukken, en een puntje aan de top van het blad.
Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.
-----
Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: 06-11 31 96 64.