Bezorgde ouders zedenkwestie Op de Bies in gesprek met burgemeester

Foto: iStock
Gepubliceerd op 10/06/2024 om 15:42
Laatst bewerkt op 23/07/2024 om 09:42

Ouders van een vermeend slachtoffer van een zedenkwestie in zorginstelling Op de Bies in Landgraaf, hebben burgemeester Richard de Boer ingeschakeld. Zij willen hun zorgen over de veiligheid bij Op de Bies kenbaar maken aan de burgervader, zo laten zij ZO-NWS weten.

“Wij hebben donderdag een gesprek met de burgemeester van Landgraaf en een ambtenaar die gaat over zorg en veiligheid”, zegt een vader. Hij wil omwille van de privacy van zijn kind niet met naam genoemd worden. “Wij vinden dat Koraal, als verantwoordelijke zorggroep, naar ons toe niet transparant genoeg is. Dat willen wij aan de burgemeester kenbaar maken. Ook vinden wij dat de veiligheid van kinderen binnen Op de Bies in het geding is.”

De recherche deed de afgelopen tijd onderzoek naar een zedenkwestie tussen cliënten binnen de Landgraafse zorginstelling. Bij zorggroep Koraal wonen mensen van alle leeftijden, zelfstandig of onder begeleiding, met (verstandelijke) beperkingen en complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen. Deze mensen wordt zorg, onderwijs en werk geboden. Het Openbaar Ministerie besloot onlangs in samenspraak met de politie om het onderzoek naar deze zedenkwestie te staken.

De reden hiervoor hielden de opsporingsdiensten geheim. Uit een brief van de zedenrecherche over deze zaak, in bezit van deze omroep, blijkt dat justitie tot dit besluit was gekomen omdat ‘de betrokkenen in verband met hun geestelijke vermogens niet kunnen worden vervolgd’. De ouders starten deze week een artikel 12-klachtprocedure bij het gerechtshof in Den Bosch om alsnog strafrechtelijke vervolging van de (vermeende) verdachten af te dwingen.

Koraal liet eerder weten dat een onafhankelijke externe deskundige een intern vervolgonderzoek zal doen. Afgesproken is dat de zorggroep de resultaten van dit onderzoek zal overleggen aan de al eerder ingeschakelde Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties