Ouders willen alsnog vervolging voor zedenkwestie Op de Bies

Foto: iStock
Gepubliceerd op 7/06/2024 om 16:10
Laatst bewerkt op 7/06/2024 om 16:42

Een aantal ouders van vermeende slachtoffers van een zedenkwestie in zorginstelling Op de Bies in Landgraaf wil via het gerechtshof in Den Bosch alsnog strafrechtelijke vervolging door justitie afdwingen. Daarvoor wordt een zogeheten artikel 12-klachtprocedure gestart, laten zij aan ZO-NWS weten.

De recherche deed in de afgelopen tijd onderzoek naar deze zedenkwestie tussen cliënten binnen de de Landgraafse zorginstelling. Bij zorggroep Koraal, waar Op de Bies onder valt wonen mensen van alle leeftijden, zelfstandig of onder begeleiding, met (verstandelijke) beperkingen en complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen. Deze mensen wordt zowel zorg als onderwijs als werk geboden. Het Openbaar Ministerie besloot vorige week in samenspraak met de politie om het onderzoek naar deze zedenkwestie te staken.

De reden hiervoor werd door de opsporingsdiensten geheim gehouden. Uit een brief van de zedenrecherche over deze zaak, in bezit van deze omroep, blijkt nu echter dat justitie tot dit besluit is gekomen omdat ‘de betrokkenen in verband met hun geestelijke vermogens niet kunnen worden vervolgd’.

“Na overleg met onze advocaat hebben we besloten om een artikel 12-klachtprocedure te beginnen omdat wij vinden dat een rechter hiernaar moet kijken”, legt een vader uit, die omwille van de privacy van zijn kind anoniem wil blijven. “Wij gaan door tot het bittere eind.”

In april kwamen via deze omroep signalen naar buiten over onzedelijke praktijken in Op de Bies. Ouders van vermeende slachtoffers hadden hiervan aangifte gedaan bij de politie. Er waren twee verdachten in beeld en het zou gaan om minimaal vier slachtoffers, allemaal cliënten. Zorggroep Koraal liet eerder deze week aan ZO-NWS weten dat intern vervolgonderzoek gedaan zal worden door een onafhankelijke externe deskundige.

Koraal zal de resultaten van dit onderzoek moeten overleggen aan de al eerder ingeschakelde Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd. In verband met de zedenkwestie hebben inspecteurs van deze overheidsinstantie afgelopen week Op de Bies bezocht.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties