Ingebruikname installatie die vervuild grondwater op AWACS-basis saneert

Foto: Bundeswehr
Gepubliceerd op 4/06/2024 om 15:20
Laatst bewerkt op 4/06/2024 om 15:25

De Duitse Bundeswehr heeft een saneringssysteem voor met PFAS vervuild grondwater op de AWACS-basis in Geilenkirchen maandag in gebruik genomen. Dat bevestigt woordvoerder Klaus Sasse van het Bundesamt für Infrastruktur, Umweltschutz und Dienstleistungen tegen ZO-NWS. 

Een opvangbassin bij een brandweeroefenplaats op de vliegbasis werd al in het najaar van 2023 zodanig geïsoleerd. Hierdoor kon het grondwater zich niet meer in de richting van een aantal Duitse dorpen verplaatsen. De vervuiling was afkomstig van blusschuim dat op de basis jarenlang bij brandoefeningen werd gebruikt. Het werd opgevangen in het genoemde bassin dat regelmatig geleegd werd.

Daar bleek op een gegeven moment een scheur in te zitten waardoor het met PFAS vervuilde grondwater zich op en buiten de basis kon verspreiden. Het blusschuim, dat door veel brandweerkorpsen werd gebruikt, is inmiddels verboden. PFAS kan gevaarlijk zijn omdat het nauwelijks biologisch afbreekbaar is. Het is een verzamelnaam van stoffen die voorkomen in bijvoorbeeld verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica.

Na de ontdekking dat het vervuilde grondwater zich verder in de richting van Duitsland verplaatst had, besloot de Kreis Heinsberg in maart vorig jaar dat inwoners van de dorpen Stahe en Niederbusch hun grondwater niet meer mochten gebruiken tot eind 2043. Na onderzoek in de Schinveldse bossen, vlakbij de AWACS-basis, bleek daar het grondwater niet vervuild.

“In oktober vorig jaar is het opgepompte grondwater opnieuw bemonsterd. Eind maart dit jaar is het grondwatersaneringssysteem gebouwd”, zegt Klaus Sasse. “De daadwerkelijke aansluiting van het renovatiesysteem heeft plaatsgevonden op 28 mei en 29 mei dit jaar, onmiddellijk gevolgd door een korte test van het gehele systeem. De installatie is op 3 juni in gebruik genomen. Als de exploitatie stabiel blijft, zal het renovatiesysteem vervolgens regulier geëxploiteerd worden.”

“De exploitatie van het grondwatersaneringssysteem in de huidige opzet is in eerste instantie gepland voor drie jaar. Gedurende die periode wordt de ontwikkeling van de PFAS-concentraties en de daadwerkelijke lozing van verontreinigende stoffen intensief gemonitord en gedocumenteerd”, aldus Sasse. Na drie jaar volgt een evaluatie.

 

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties