VIDEO: Laatste beroepsorgelist in Limburg: 'Je mag blij zijn met 100 euro per dag'

Sterre Schlicher
Gepubliceerd op 18/05/2024 om 10:00
Laatst bewerkt op 25/05/2024 om 07:54

Een gezellig deuntje, een rammelend geldbakje en een motor die staat te ronken. Nu het weer beter weer wordt, zie je ze weer steeds vaker verschijnen in de winkelstraten: orgels.

Maar het vak is langzaam uit aan het sterven. Zo is er nog maar één beroepsorgelist in heel Limburg. De 65-jarige Alfons van Gehlen uit Heerlen speelt van Venlo tot in zijn eigen stad, maar loopt tegen steeds meer uitdagingen aan. Aan ZO-NWS vertelt hij over zijn leven als orgelist, de uitdagingen waar hij voor staat en waarom het beroep er straks misschien niet meer is.

"Vroeger kon ik nog met twee orgels gaan, maar dat is niet meer mogelijk", zegt Alfons. Terwijl hij zijn loods in Heerlen openmaakt, verschijnen er twee aanhangwagens met daarop, nu nog onder doeken verdwenen, orgels. "Deze komt de garage niet meer uit", zegt hij over de kleinste variant. "Negen van de tien keer staat hij stil."

Het is een gevolg van allerlei factoren waardoor het voor Alfons de laatste jaren moeilijker is geworden om de orgel te spelen als beroep, waarmee hij al op zijn 14e begon samen met zijn vader. Er zijn nog wel mensen die het als hobby doen, maar de Heerlenaar is de enige man in Limburg die ervan rond moet komen. De grootste uitdaging volgens de orgelman is het lastig verkrijgen van vergunning van gemeenten. "Er zijn veel gemeenten waar je helemaal niet meer mag staan, of maar een beperkt aantal uur." Daarnaast is er veel minder animo voor, waardoor de Heerlenaar er vaak alleen voor staat.

Van 's morgens tot laat in de middag speelt hij op verschillende plekken in de provincie met zijn andere orgel. Klassieke nummers komen voorbij, maar Alfons vindt een modern liedje eigenlijk het leukste. Met een geldbakje probeert hij zijn loon voor de dag bij elkaar te krijgen. Al is dat ook veranderd over de jaren heen. "Vroeger met de gulden was het veel makkelijker. Dan kreeg je een gulden of een briefje van vijf. Nu geven mensen vaak slechts één eurocent. Dan mag je eens blij zijn als je 100 tot 150 euro hebt verdiend." En als het regent, zoals de dag dat ZO-NWS bij hem langskomt, komt er helemaal niks binnen.

"Dit is mijn leven", aldus Alfons. "Je hebt veel vrijheid; je kan doen wat je wil. Maar het is ook een beroep dat gaat uitsterven." Over twee jaar gaat Alfons met pensioen en dan wil hij orgelspelen doorzetten als hobby. "Dat is veel beter dan nu." Het is nog maar de vraag of het orgelspelen dan ooit nog als een beroep wordt uitgeoefend in onze provincie.

Tags

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties