Raad Brunssum wil badhokjes Brunssummerheide behouden
De oude badhokjes van het voormalige zwembad op de Brunssummerheide moeten geen toeristische attractie worden maar een plek van bezinning. Dat zei wethouder Hugo Janssen dinsdagavond tijdens de presentatie van de plannen om de vervallen badhokjes te behouden.
De badhokjes hebben een historische waarde. In 1943 zaten er 35 Joodse kinderen ondergedoken. De Jack Aldewereld Stichting en de gemeente Brunssum willen de badhokjes daarom graag behouden. De kosten van de renovatie worden geschat op 200.000 euro, een bedrag dat door de gemeente, de provincie en de Jack Aldewereld Stichting bijeen wordt gebracht.
Historicus Bert Jan Flim uit Groningen en Arie de Zeeuw van de Jack Aldewereld Stichting gingen in op de bijzondere positie van Brunssum bij de hulp aan Joodse onderduikers. "Nergens in Europa was er zo'n dichtheid aan onderduikadressen als in Brunssum", zegt Flim. In 1943 werden 80 joodse kinderen vanuit de Randstad ondergebracht in Brunssum. Vanwege een op handen zijnde razzia werden in november van dat jaar zo'n 35 kinderen in de badhokjes van het zwembad verstopt. Ze werden in groepjes vanuit de familie Vermeer aan de Prins Hendriklaan naar het openluchtzwembad gebracht. Vijf werden verstopt achter het orgel in de gereformeerde kerk. Veel Joodse kinderen konden daarna niet meer terug naar hun opvangouders en vonden vervolgens onderdak in een mergelgrot in de wijk Schuttersveld en bij het pompstation in het Schutterspark.
Bijzonder is dat in Brunssum geen enkel Joods kind in handen viel van de Duitse bezetter en werd gedeporteerd. Arie de Zeeuw: "Als in die tijd ook maar één iemand verraad had gepleegd, dan was alles omgevallen."
Nadat het zwembad werd gesloopt, bleven de badhokjes staan. Later werd er een manege gebouwd en ook die is inmiddels verdwenen. Om de badhokjes op te kunnen knappen moet de gemeente eerst het perceel overnemen van de provincie. De gemeente wilde ook graag de contouren van het vroegere zwembad terugbrengen, maar dat ziet de provincie niet zitten omdat het midden in een natuurgebied ligt.
Er is nu eerst vervolgonderzoek nodig omdat niet uitgesloten is dat er vleermuizen zitten en amfibieën en reptielen in het gebied er omheen. Ook moet inzichtelijk worden welke vergunningen er nodig zijn. De gemeenteraad beslist in de begrotingsvergadering of het benodigde budget wordt vrijgemaakt.
Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.
-----
Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: 06-11 31 96 64.