Miguel fietste in zes weken van Huelva naar Voerendaal: 'fietsen is mijn passie'
Miguel Gelders (41) fietste in zes weken tijd via acht verschillende landen van Zuid-Spanje naar zijn ouderlijk huis in Voerendaal. Een bikepacking idee dat spontaan ontstond, maar "ideeën zijn er niet om in de koelkast te zetten."
Tijdens de coronapandemie besefte hij dat een wereldreis maken geen optie was. Toch besloot hij tussen de lockdowns in om Nederland gedag te zeggen. Hij verkocht zijn huis en bezittingen om een nieuw leven op te bouwen in Spanje. Om precies te zijn, emigreerde hij naar het zuiden van het Canarische eiland Tenerife. De kost verdienen deed hij daar even later met toeristen rondleiden op het eiland. Uiteraard op de fiets.
Ruim twee jaar later werd een nieuw idee geboren. Gelders wilde zichzelf de tijd gunnen om in zichzelf te keren, zijn mentale weerbaarheid te testen en om zijn sociale vaardigheden door te ontwikkelen. "Ik houd van basic lifestyle en ben heel graag buiten. Het liefst op mijn fiets. Fietsen is mijn passie", zegt Gelders tegen ZO-NWS. Hij nam de ferry vanaf Tenerife naar Huelva, waar een nieuw avontuur werd geboren.
Tussen 5633,67 kilometer en 78179 hoogtemeters zaten behoorlijke testen en hoogtepunten. Gelders probeerde zijn monstertocht exact uit te stippelen. Met een logboek waar precies in stond waar hij om de 50 kilometer een hapje kon eten en waar hij om de 100 kilometer een slaapplek zou vinden. Maar dat verliep niet helemaal volgens plan. "Ik sliep voornamelijk op campings, waar ik dan ook mijn route op had aangepast. Toch gebeurde het dat ik voor de poorten van een permanent gesloten camping stond. Dan is één van de alternatieven: wild slapen."
Geen ideale omstandigheden op het eerste gezicht, maar met terugwerkende kracht noemt Gelders het een hoogtepunt van zijn reis. "Slapen kun je overal als er nood aan de man is. Matje en slaapzak op een zeil gelegd. Onder een verlichte sterrenhemel proberen te slapen in Andalusië. Ik zei tegen mezelf: "kan misschien iemand het licht uit zetten daarboven?!""
Terwijl Gelders op de noordgrens van Spanje afkoerste, moest hij opnieuw uitwijken naar een andere slaapplek. Reden: hij was geen lid van de camping die hij in zijn route had meegenomen. Zo kwam hij in Montserrat op de camping van een bedevaartsoord terecht, waar hij vroeg uit de veren moest.
Via Frankrijk fietste hij door naar de Alpen waar hij in Italië de iconische berg Stelviopas voor de banden kreeg. Met 48 haarspeldbochten en ruim 1800 hoogtemeters is het een van de zwaarste beklimmingen in de wielersport.
Ook het uitzicht vanaf de Grimselpas in Zwitserland benoemt Gelders als een van zijn hoogtepunten. "Wat een schitterende natuur. Dit heeft diepe indruk op mij gemaakt. Zo mooi en als persoon ben je zo nietig. Met uitzicht op de Furkapas."
Gelders reed gemiddeld 160 kilometer per dag en nam enkel 'verplichte pauzes', zoals hij het zelf noemt, bij hevige regenachtige dagen. "Ik ben heel veel kruisbeelden tegen gekomen tijdens mijn trip, maar besloot hier in de Duitse luwte even een pauze te nemen. Bij vertrek zag ik 1982 staan op het kruis, mijn geboortejaar. Toeval? Nee, ik beschrijf het als een van de vele magische momenten."
Hoewel Gelders zijn hele tocht op eigen kracht verreden heeft, leek hij in de slotetappes toch een hulplijn in te moeten schakelen. Tussen Monschau en Eupen kreeg hij te maken met zijn achtste lekke band en had geen reserves meer bij zich. Zelfs de lijm was op. "Een voorbijganger kon me niet helpen, maar vertelde dat je bij de hoogste noodzaak je bij de kapotte binnenband het gat moet opzoeken en er een knoop in moet leggen." Die tip bracht hem uiteindelijk thuis.
"Bij het maken van deze tocht gaat het om het verhaal, het opzoeken van je grenzen en de velen ontmoetingen die je mag maken. Inclusief de verplichte pauze dagen en rustdagen, die bestonden uit eten en uitjes naar de fietsenmaker, was ik zes weken en één dag onderweg."
Lang nagenieten van zijn avontuur doet hij niet. Simpelweg omdat het volgende alweer voor de deur staat. Hoewel de wereldreis op zijn bucketlist blijft staan, gaat hij eind deze maand eerst beginnen met een trackingbiketocht. Hull is dan het decor van zijn startplek. Vanuit daar doorkruist hij Engeland en trekt hij door om de Schotse hooglanden te bewonderen.
Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.
-----
Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: 06-11 31 96 64.