Parkstad Limburg wordt achtergesteld

Gepubliceerd op 27/03/2023 om 14:56
Laatst bewerkt op 27/03/2023 om 15:04

Regio's aan de randen van het land, onder andere Parkstad Limburg, worden achtergesteld. Dat meldt 1Limburg vandaag naar aanleiding van een rapport van drie landelijke adviesorganen.

De regionale verschillen zijn groot, in sommige gebieden stapelen de achterstanden zich op. Dat is niet nieuw, maar de ongelijkheid neemt de laatste jaren verder toe, blijkt uit onderzoek in vijf 'voorbeeldregio's': Parkstad Limburg, de Veenkoloniën, Twente, de Kop van Noord-Holland en Zeeuws-Vlaanderen.

De adviesorganen stellen dat automatismen en gewoontes aangepast moeten worden, ook al is dat niet gemakkelijk. De overheid moet de regio's versterken en de welvaart moet er worden vergroot. Vooral regio's aan de randen van het land worden achtergesteld, concluderen de onderzoekers. Er zijn minder voorzieningen: basisscholen sluiten, huisartsen verdwijnen, winkels gaan dicht en bushaltes worden opgeheven.

De leefbaarheid van dorpen, buurten en gemeenschappen komt daardoor onder druk te staan en dit leidt in diverse regio's tot achterstanden. Graadmeter in het onderzoek was het begrip 'brede welvaart', alles wat mensen belangrijk vinden in het leven. Niet alleen het besteedbaar inkomen, maar bijvoorbeeld ook gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale verbondenheid, persoonlijke ontplooiing en veiligheid.

Tags

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties