VIDEO: Gezocht: verhalen over verzetswerk Brunssumer Zef Hendriks
De Jack Aldewereld Stichting vraagt iedereen die verhalen heeft over het verzetswerk van Zef Hendriks in de jaren 1940-1944 zich te melden.
Die informatie gebruikt de stichting om de aantekeningen die Hendriks voor en na de oorlog maakte over zijn hulp aan onderduikers, met elkaar te verbinden tot een 'lopende' boektekst.
Veel mensen in Brunssum kennen Hendriks, die in 1990 overleed, vanwege zijn onvermoeibare inzet voor de Folkloristische Parade. Dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol in het verzet heeft gespeeld is bij veel mensen niet bekend. Als ambtenaar van de gemeente Brunssum vervalste hij persoonsbewijzen en distributiestamkaarten voor onderduikers en deelde zijn kennis hierover met andere verzetsmensen in Limburg.
Hendriks beschreef zijn verzetsactiviteiten zeer gedetailleerd in aantekeningen die in het bezit zijn van zijn familie. De stichting gaat de dagboekfragmenten in hun context plaatsen en in verhaalvorm uitgeven. Het boekje krijgt een educatief gedeelte waarmee leerlingen van het Broeklandcollege in Hoensbroek aan de slag gaan. Middelbare scholieren van deze school maakten eerder in samenwerking met de Jack Aldewereld Stichting een monument voor de priester-verzetsheld Wim van der Geest. Ook voor Zef Hendriks creëren ze straks een kunstwerk dat geplaatst zal worden bij het voormalige raadhuis in Brunssum, waar Zef Hendriks zijn werkplek had.
Maril Hendriks, de 58-jarige dochter van Zef, is vereerd met de initiatieven van de stichting die het werk van haar vader voor de volgende generatie behouden. "Hij was een bescheiden man en praatte er nooit veel over. Hij deed het verzetswerk uit plichtsbesef vanuit zijn katholieke geloofsovertuiging maar ook uit naastenliefde. Het begon heel klein maar langzaam aan moest hij steeds meer persoonsbewijzen en bonnen vervalsen en liep hij steeds meer gevaar. Hij heeft er na de oorlog gelukkig geen psychische problemen door gekregen."
Arie de Zeeuw zegt dat de verzetsverleden van Zef Hendriks perfect het verhaal vertelt dat de Jack Aldewereld Stichting wil belichten. "Hendriks had een gelofte afgelegd als ambtenaar maar hij stond voor de moeilijke keuze wegkijken of verzette. Gelukkig voor veel onderduikers heeft hij voor het laatste gekozen, met gevaar voor eigen leven, dat wel", zegt de voorzitter.
De in 2020 opgerichte Jack Aldewereld Stichting focust zich op het ontsluiten en delen van het unieke oorlogsverhaal van Brunssum, waar in de oorlog zo'n 350 onderduikers ondergebracht waren.
Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.
-----
Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: 06-11 31 96 64.