VIDEO: Plaquette Van der Geest is onthuld

Foto © ZO_NWS
Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 28/10/2021 om 14:58
Laatst bewerkt op 27/01/2022 om 13:32

De plaquette voor priester en verzetsleider Wim van der Geest is geplaatst. Vrijdag werd het bordje met foto en biografie officieel onthuld. Het herinneringsteken staat op een betonnen zuil naast de ingang van de Sint Vincentius a Paulokerk in Brunssum. 

De onthulling werd verricht door locoburgemeester Jo Mertens en voorzitter Arie de Zeeuw van de Jack Aldewereldstichting. Daarbij is ook burgemeester Martijn Smit van Beverwijk aanwezig. Wim van der Geest heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral Joodse kinderen in Brunssum en omgeving geholpen met onderduiken.

Het initiatief voor het monument is genomen door de gemeente Brunssum en de Jack Aldewereldstichting. Die stichting gaat de komende jaren regelmatig activiteiten organiseren om de herinnering aan het unieke oorlogsverhaal van Brunssum levend te houden.

"Van der Geest krijgt de plaquette omdat hij het boegbeeld van het verzet was maar de Brunssumse gemeenschap ving de onderduikers op en ook dat was heel dapper", zegt Arie de Zeeuw. "In Brunssum woonden in de oorlogsjaren namelijk veel Duitsers en NSB 'ers. Dat zij toch onderdak boden aan mensen in nood, is een uniek verhaal van hoop, dat doorverteld moet worden. Er zal de komende jaren nog veel onderzoek plaatsvinden om alle verhalen te verzamelen en te checken. We zijn nog op zoek naar een locatie om deze geschiedenis aan te koppelen. Daarvoor hebben we contact met de Anne Frankstichting opgenomen". 

De in Beverwijk geboren priester werd in 1942 kapelaan in de Brunssumse wijk Rumpen. Hij raakte daar tijdens de oorlog betrokken bij het verzet en regelde tientallen onderduikadressen, voedselbonkaarten en valse persoonsbewijzen. In 1944 moest Van der Geest vluchten naar Amsterdam. Tijdens een razzia werd hij daar opgepakt. Na een maand detentie werd hij wegens gezondheidproblemen vrijgelaten. Aan zijn verzetswerk houdt Van der Geest  zware psychische en fysieke klachten over. Hij wordt missionaris in Brazilië. Van der Geest overlijdt in 1969 op 55-jarige leeftijd.

De kapelaan werd herdacht in het bijzijn van familie. Leerlingen van Compass in Brunssum en het Broeklandcollege in Hoensbroek hebben een kunstwerk opgebouwd. Dat wordt binnenkort geplaats in een nis op het kerkhof van de kerk in de wijk Rumpen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties