Ontvoeringszaak: Floor en Mees reden heimelijk naar ambassade Wenen voor paspoorten
De jarenlang ontvoerde Floor en Mees Werres uit Wijnandsrade, die nog steeds in Oostenrijk verblijven sinds zij hier begin januari werden teruggevonden, zijn vorige week vrijdag in het diepste geheim samen met hun oma naar Wenen gereden. Hier is bij de Nederlandse ambassade geprobeerd om paspoorten voor de twee kinderen te krijgen. Dat bevestigt Bureau Jeugdzorg Limburg, dat de voogdij over Floor en Mees heeft, donderdag tegenover ZO-NWS.
De gevraagde nieuwe paspoorten kregen de kinderen echter niet in de Oostenrijkse hoofdstad. Op de terugweg van de dik vier uur durende reis van Wenen in de richting van hun verblijfplaats Kitzbühel liepen zij tegen de lamp toen zij, via een stuk Duitse snelweg, een afkorting in de richting van de Oostenrijkse grens namen. “Wij zijn als Bureau Jeugdzorg erover geïnformeerd dat dit gebeurd is, dat kan ik bevestigen”, zegt Gerard van de Straat, woordvoerder van Jeugdzorg Limburg tegen deze omroep.
“Wij hebben de voogdij over de kinderen en zullen de oma van de kinderen nog vragen waarom dit zo gedaan is. Verder gaan wij hierop inhoudelijk geen enkel commentaar geven”, aldus Van de Straat. Floor en Mees Werres uit Wijnandsrade verdwenen in 2014 samen met hun moeder Miriam A. (47) plotseling van de aardbodem.
Het openbaar ministerie (OM) in Limburg vaardigde in 2016 een internationaal opsporingsbevel- en arrestatiebevel tegen haar uit in verband met kinderontvoering. Maar ook dit leverde geen enkel resultaat op. De twee kinderen (inmiddels 17 en 13 jaar) werden op maandag 4 januari plotseling ontdekt in een vakantiehuis in het gehucht Litzelfelden in Tirol.
Hier was hun moeder ernstig ziek geworden. De vrouw werd door brandweerlieden uit het pand gehaald en met een gealarmeerde helikopter naar het ziekenhuis van Innsbruck gebracht, waar zij op dinsdag 5 januari overleed. Miriam A. is deze week begraven in Oostenrijk. Het is op dit moment nog steeds niet duidelijk wat er met de kinderen gaat gebeuren.
Zegsman Gerard van de Straat van Bureau Jeugdzorg Limburg geeft desgevraagd wel nog aan dat “de hele kwestie complex is omdat een en ander zich in Oostenrijk afspeelt”. “Je hebt bijvoorbeeld te maken met andere wetten en regelgeving, maar de samenwerking met het Jugendamt verloopt goed. Wanneer de kinderen naar Nederland komen weet ik nog niet.’
Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.
-----
Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: 06-11 31 96 64.