VIDEO: Onzekerheid bij horecaondernemers in grensgebied

Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 15/10/2020 om 16:12
Laatst bewerkt op 24/12/2020 om 21:22

Horecaondernemers in het grensgebied verkeren in grote onzekerheid. Sinds woensdagavond is de horeca in Nederland voor minimaal vier weken gesloten. Restaurants in het grensgebied mogen alleen nog bezorgen, laten afhalen en krijgen ook nog eens concurrentie van over de grens.


De restaurants halen de afhaalmenu's na de eerste 'intelligente lockdown' weer uit de kast, maar hebben ook te maken met concurrentie vlak over de grens.

"Dat is het nadeel van een grensgebied", concludeert Tesh van Eijk, mede-eigenaar van Biej de Tant in Schinveld. "Gasten zullen zeker de grens over gaan om te gaan eten." Een bijkomend probleem is dat de kwaliteit van bepaalde gerechten niet meer gegarandeerd kan worden bij het bezorgen. "Over de grens worden de mensen nog bediend en is het eten vaak verser dan wanneer een maaltijd bezorgd wordt. "We maken ons zorgen, maar gaan er alles aan doen om onze klanten te behouden. Daarbij hopen we dat de mensen de lokale horeca trouw blijft." 



Veel Nederlanders uit het grensgebied gaan graag een hapje eten in Duitsland. Dat beaamt horecaondernemer Jochen Wullenweber. Zijn restaurant ligt op zo'n vijf kilometer afstand van Schinveld. "Ongeveer 60 a 70 procent van mijn klanten komen uit Nederland. Je zou denken dat nu in Nederland de horeca gesloten is, meer Nederlanders hierheen komen. Maar daar is vandaag nog geen sprake van. Volgens Wullenweber zijn er twee scenario’s mogelijk: "Als ik terugkijk naar maart toen ook de Nederlandse horeca dichtging, waren veel mensen bang voor het coronavirus en bleven zij thuis. Dat kan nu weer gebeuren. De andere mogelijkheid is dat Nederlanders nu vlak over de grens op zoek gaan voor een hapje en een drankje. Het is moeilijk te voorspellen, maar we hebben al e-mails ontvangen van Nederlanders met vragen als: Hoelang mogen we blijven? Mogen we met vier personen komen? Mogen we überhaupt nog wel komen? Er is grote onzekerheid van alle kanten.

Limburgers zijn vooralsnog gewoon welkom in Duitsland. Daar wordt door Limburgers dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt om onder meer boodschappen te doen, te tanken, of te gaan uiteten. Pas bij een verblijf van meer dan 24 uur in de aangrenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen, moet men in quarantaine.

 

Bekijk je dit bericht via de ZO-NWS app, dan kun je het videofragment vinden onder tabblad 'video'.


weerfoto oktober

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties