ANALYSE Was benoeming Gerd Leers tot ereburger juist besluit van raad?

Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 22/10/2020 om 12:32
Laatst bewerkt op 24/12/2020 om 21:22

De na een kritisch onderzoeksrapport in opspraak geraakte Gerd Leers nam in maart dit jaar afscheid als waarnemend burgemeester van Brunssum. Hierbij werd hij door de gemeenteraad benoemd tot ereburger van de stad. Was dit wel een juiste beslissing omdat de raad toen al wist dat Leers fouten zou hebben gemaakt bij de aankoop van vijf panden aan de Kerkstraat?

Het is woensdag 4 maart dit jaar als Gerd Leers tijdens een bijeenkomst in de raadzaal van het Brunssumse gemeentehuis afscheid neemt als waarnemend burgemeester. Aanwezigen spreken over een “warme en emotionele” bijeenkomst. Harmonieorkest Concordia Treebeek brengt zelfs een serenade aan de vertrekkend burgervader.

Leers wordt diezelfde avond benoemd tot ereburger van de stad, zo heeft de gemeenteraad van tevoren in een vertrouwelijke vergadering al besloten. De felicitaties en schouderklopjes voor Leers zijn dan niet aan te slepen. Toch is het besluit van de Brunssumse gemeenteraad op zijn minst opvallend te noemen.

Uit onderzoek van ZO-NWS blijkt namelijk dat de raadsleden dan al op de hoogte zijn van de handelswijze van CDA’er Leers bij onderhandelingen en de aankoop door de gemeente van vijf panden aan de Kerkstraat in verband met het centrumplan.

De raad ziet hier dan kennelijk geen reden in om Leers niét tot ereburger te benoemen. In het onderzoeksrapport van hoofd Financiën Raymond Kavsek, een topambtenaar binnen het Brunssumse stadhuis, dat er nu ligt, krijgt Leers forse kritiek te verwerken.

Hem worden in het rapport van Kavsek solo-acties verweten en hij zou ook te snel gehandeld hebben. De toenmalig waarnemend burgervader heeft in het voorjaar van 2019 een bod van 850.000 euro uitgebracht op vijf panden, maar dat deed hij op eigen houtje zonder dat daar volgens het rapport een ambtenaar bij betrokken was.

Dit staat zo wel in de gedragscode van de gemeente. Volgens de conclusie van het hoofd Financiën van Brunssum heeft Leers ook geen verslag van de onderhandelingen gemaakt. Leers zelf pareert de kritiek aan zijn adres door te zeggen dat je in sommige situaties niet anders kan dan snel handelen.

Het is niet de discussie of hij als burgemeester een bod mocht doen, het college was immers eerder door de Brunssumse raad gemachtigd om aankopen te doen tot 2 miljoen euro, maar het gaat meer op de manier waarop Leers dit heeft gedaan. Hem wordt verweten solistisch te hebben gehandeld.

'Onderhandelingen en (vertrouwelijke) gesprekken met externe partijen, waarbij afspraken worden gemaakt of waarvan de inhoud financiële of juridische gevolgen kan hebben, worden altijd samen met een ambtenaar gevoerd’, staat duidelijk beschreven in de gedragscode. 

De Brunssumse gemeenteraad heeft Leers in het voorjaar benoemd tot ereburger van de stad omdat hij onder andere de rust in Brunssum terug wist te brengen na een politiek zeer ontvlambare periode.  “Je kunt je afvragen of dat de juiste beslissing is geweest", is nu een vaker gehoorde conclusie tijdens een rondgang langs politieke insiders in het Brunssumse gemeentehuis de afgelopen dagen.

CDA-fractievoorzitter Raymond Claus neemt op zijn beurt geen blad voor de mond: “Ik heb toen  tegen het ereburgerschap gestemd, ook al is Gerd Leers mijn partijgenoot. Hij had twee jaar als waarnemend burgemeester gewerkt, maar dat kun je toch niet vergelijken met bijvoorbeeld Britse soldaten die de regio hier mee bevrijd hebben” zegt Claus.

“Het besluit om Leers ereburger te maken was meer iets van de coalitie. En van die rust die Leers teruggebracht zou hebben, is nu niet veel meer over na die kwestie over de panden aan de Kerkstraat. Ik heb sterk het gevoel dat men daar een ‘doofpot’ van wilde maken. Daar kun je nog wel wat vuurwerk over verwachten”, aldus Claus.

Hij doelt op de gemeenteraadsvergadering van 27 oktober waarin deze kwestie besproken zal worden. Of een en ander mogelijk consequenties zal hebben voor leden van het Brunssumse college, dat zal de tijd moeten uitwijzen.

weerfoto oktober

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties