Genetische veranderingen bij mussen
Huismussen zijn genetisch veranderd nadat de vogel in de jaren 80 hard in aantallen achteruit ging. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Gent.
Samen met Sovon vogelonderzoek Nederland werd het DNA vergeleken van de huidige huismussen met het DNA van vogels in musea. Uit cijfers blijkt dat in 2002 nog maar de helft van de populatie over was vergeleken met 1980.
De genetische veranderingen zijn niet groot en hebben er niet voor gezorgd dat de huismussen er nu anders uitzien dan nu. Wel zit er nu een verschil tussen mussen die in Oost- of West-Nederland leven. De veranderingen zijn te verklaren doordat genen minder goed uitgewisseld konden worden door het verdwijnen van complete populaties.
Tevens hebben de veranderingen geen invloed op de overlevingskans van de vogel. De laatste jaren lijken de populaties van de huismussen in Nederland weer licht te groeien.
Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.
-----
Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: 06-11 31 96 64.