Nieuwe wending in drugszaak-Peter van D.: rechtbank gewraakt, uitspraak verdaagd

Foto: iStock
Gepubliceerd op 14/10/2022 om 18:32
Laatst bewerkt op 15/10/2022 om 08:38

De advocaten van drugsbaron Peter van D. uit Schinveld hebben de rechtbank in Maastricht gewraakt in een zaak rondom internationale drugsmokkel en -productie. Hierdoor gaat de uitspraak van de rechtbank op 17 oktober tegen de Limburgse topcrimineel en drie medeverdachten niet door. Dat bevestigen Arthur Vonken en Françoise Landerloo, advocaten van Van D., vrijdag tegenover ZO-NWS. 

Peter van D. werd in maart vorig jaar gearresteerd tijdens een grote opsporingsactie, nadat Europese opsporingsdiensten de berichtenservice Sky ECC hadden gekraakt. Uit chatverkeer was gebleken dat Van D. met medeverdachte Rudy G. een partij amfetamine zou gaan produceren. Murad A. uit Eindhoven leverde zeshonderd kilo van de grondstof MAPA, die door Hoensbroekenaar Lambert V. in een bestelbusje werd vervoerd. Dat transport werd echter onderschept door de opsporingsdiensten. 

Cokesmokkel 

Tijdens verder onderzoek bleek dat het duo Van D. en G. ook betrokken zou zijn geweest bij de invoer van honderd kilo coke, de smokkel van 60 kilo hasj en meer dan 150 kilo hennep uit de Spaanse badplaats Malaga. Onlangs ontstond er plots een nieuwe wending in deze zaak, waardoor de voor 17 oktober geplande uitspraak niet doorgaat. Volgens Van D.'s advocaten Arthur Vonken en Françoise Landerloo is de rechtbank in Maastricht in deze drugszaak gewraakt. 

Vormfouten

“Ik kreeg na het sluiten van het onderzoek een brief van het Landelijk Parket in handen dat er vormfouten met betrekking tot Sky ECC zijn gemaakt en dat wilden wij nog aandragen in deze drugszaak omdat wij dat nodig achtten. Maar dat mocht van de rechtbank in Maastricht niet meer, waarop wij de rechtbank gewraakt hebben ", zegt Landerloo. 

Uitspraak gaat niet door

"De wrakingskamer heeft zich inmiddels over dit verzoek gebogen en de uitspraak volgt over anderhalve week. Dit betekent automatisch dat de geplande uitspraken tegen de vier verdachten in deze zaak voor maandag niet doorgaan. Mocht het wrakingsverzoek worden toegewezen, dan bestaat de kans dat deze hele zaak opnieuw moet", aldus Arthur Vonken.  

Strafeisen

Peter van D. hoorde op 13 september dit jaar vijf jaar cel tegen zich eisen en tegen de al geruime tijd voortvluchtige Rudy G. werd 4 jaar geëist en een boete van 10.000 euro. Murad A. moet als het aan de aanklager ligt 36 maanden achter de tralies (10.000 euro boete) en de eis tegen chauffeur Lambert V. was veertien maanden cel en 5000 euro betalen. De grote vraag door de bovengenoemde nieuwe wending is of en wanneer er in deze zaak een uitspraak zal komen. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties