Nieuwe rechtszaak in Oostenrijk over voogdij ontvoerde kinderen Wijnandsrade

foto: iStock
Gepubliceerd op 15/07/2021 om 09:49
Laatst bewerkt op 15/07/2021 om 10:25

Er komt een nieuwe rechtszaak over de voogdij voor de jarenlang vermiste en ontvoerde Mees Werres uit Wijnadsrade. Dat bevestigen bronnen in Oostenrijk, waar de tiener samen met zijn inmiddels meerderjarige zus Floor verblijft, tegenover ZO-NWS. De planning is dat deze in het najaar zal gaan plaatsvinden. 

De Oostenrijkse rechter zal zich gaan uitspreken over wie de voogdij over de minderjarige Mees Werres krijgt. Op dit moment ligt die nog bij Bureau Jeugdzorg Limburg. De vader en oma en partner van de kinderen zouden hierop ook aanspraak kunnen maken, maar dat besluit ligt zoals gezegd bij de rechter. 

Eerder werd er een compromis gesloten dat Floor en Mees Werres in Oostenrijk konden blijven. Aan het verblijf van Mees werden voorwaarden gesteld: de jongen uit Wijnandsrade moest onder andere tweewekelijks telefonisch contact en/of via ZOOM hebben met zijn vader in Zuid-Limburg. 

Volgens bronnen in Oostenrijk is dit de afgelopen maanden inderdaad gebeurd en hebben vader en zoon nog steeds contact. De voogdij blijft echter een langslepende kwestie die dus nog steeds niet is opgelost. Bureau Jeugdzorg heeft al vaker tegenover deze omroep aangegeven geheimhoudingsplicht te hebben.

Ook de andere partij, de vader van de kinderen, wil helemaal niks zeggen. Floor en Mees Werres verdwenen in 2014 samen met hun moeder Miriam A. plotseling van de aardbodem. Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg vaardigde in 2016 een internationaal opsporings- en arrestatiebevel uit tegen A. vanwege kinderontvoering. 

Jarenlang vonden politie en justitie echter geen spoor van het drietal. Tot 4 januari dit jaar toen Miriam A. ernstig ziek werd in een vakantiewoning in het Oostenrijkse gehucht Litzerfelden. Zij moest in allerijl worden overgebracht naar het ziekenhuis van Innsbrück.

De vrouw overleed uiteindelijk een dag later, waardoor het strafrechtelijk onderzoek tegen haar automatisch stop moest worden gezet. Sindsdien verblijven Floor en Mees in Oostenrijk.

Advertenties