Nieuw protest in Den Haag voor volwaardig ziekenhuis Parkstad

Foto © ZO-NWS | Zuyderland
Maxime Cabo
Gepubliceerd op 16/05/2024 om 17:16
Laatst bewerkt op 16/05/2024 om 17:41

De ziekenhuisalliantie die zich verzet tegen uitkleding van de faciliteiten in het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen gaat op 15 juni protesteren in Den Haag.

De Spoedeisende Hulp (SEH), Intensive Care (IC) en Geboortecentrum zullenl vanaf 2030 alleen nog in het ziekenhuis in Sittard-Geleen zijn. De alliantie noemt dit een 'mokerslag voor de toekomst van Parkstad'.

Dat het ziekenhuis in Heerlen in 2030 uitgekleed zal worden werd eind april bekend na een aantal gespreksronden door de zogenaamde regietafel onder leiding van onafhankelijk voorzitter Lea Bouwmeester. Wel blijven beide ziekenhuizen dag en nacht open voor acute zorg. Volgens Bouwmeester blijkt uit een onderzoek naar de maatschappelijke impact dat 'het niet veel uitmaakt welke keus er gemaakt wordt'. 

Met dit plan is het ziekenhuis ruim 200 miljoen euro goedkoper uit dan de keuze om in Heerlen de hoogcomplexe zorg te behouden, omdat daar dan een nieuw gebouw nodig zou zijn. "Ergens anders een gebouw neerzetten, lost de problemen niet op", aldus Bouwmeester.

Lees ook: Spoedeisende Hulp en IC Zuyderland naar Sittard-Geleen

Maar daar is de alliantie het dus niet mee eens. "Het voorstel van CZ, Zuyderland en Lea Bouwmeester is geen noodzaak of onvermijdelijkheid. Het is een keuze, een onnodige en slechte keuze met een flinterdunne (vastgoed gerelateerde) onderbouwing. Een keuze die bovendien nergens in het land voor zo'n groot stedelijk gebied met zoveel arme en ongezonde inwoners en zoveel (complexe) acute zorg gemaakt wordt."

Op 15 juni faciliteert de alliantie gratis bussen van Heerlen naar Den Haag.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties