Nieuw onderzoek naar geestvermogen Thijs Hermans

Gepubliceerd op 2/04/2021 om 17:26
Laatst bewerkt op 2/04/2021 om 17:27

Het geestvermogen van Thijs Hermans wordt opnieuw onder de loep genomen. Een psychiater en een psycholoog gaan daar onderzoek naar doen bij de drievoudig moordverdachte uit Brunssum.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vrijdag besloten. 

Vorig jaar werd Hermans veroordeeld tot achttien jaar cel inclusief tbs met dwangverpleging. De Brunssumer stak in totaal drie mensen dood. Een vrouw (63) en man (68) op de Brunssummerheide. Later bleek dat hij daarvoor ook al een vrouw (56) in Den Haag om het leven had gebracht.

Het Pieter Baan Centrum concludeerde dat Hermans onder invloed heeft gehandeld. Hermans zou te maken hebben met een ernstige psychose. Het Pieter Baan Centrum verklaarde de twintiger volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank in Maastricht dacht daar anders over en rekende hem zijn daden deels aan. Volgens de rechtbank forceerde hij symptomen om volledig ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard.

De experts van het Pieter Baan Centrum en een psychiater, die uitleg kan geven over de medicatie die de verdachte kreeg voor zijn ADHD worden opnieuw gehoord tijdens een zitting. Ggz-instelling Mondriaan zou hem voorzien hebben van een medicijn dat psychoses kan veroorzaken. 

De nieuwe pro formazitting is op 28 juni.

Advertenties