Nieuw onderzoek baby Fabian bevestigt overlijden door fors geweld

Gepubliceerd op 17/05/2023 om 11:35
Laatst bewerkt op 17/05/2023 om 12:22

Een tweede onderzoek naar de dood van baby Fabian uit Brunssum door een Belgische deskundige heeft dezelfde bevindingen als het NFI opgeleverd: het kind overleed door hersenletsel veroorzaakt door geweld van buitenaf.

Dat bevestigt Roy Palmen, advocaat van de verdachte oppasvader, na bestudering van het nieuwe onderzoeksrapport tegenover ZO-NWS.

Op woensdag 11 oktober 2017 kwam de toen vijf maanden oude baby Fabian om het leven. Zijn oppasouders zorgden op dat moment voor hem in hun woning in de Brunssumse Bongardstraat. Niet lang na het overlijden van de baby werden de man en vrouw uit Brunssum gearresteerd. Onderzoek had uitgewezen dat Fabian een niet-natuurlijke dood was gestorven.

Raadsman Palmen had in het kader van het lopende hoger beroep om deze zogeheten second opinion gevraagd. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) constateerde in een eerder stadium dat de vijf maanden oude baby overleed door hersenletsel dat was veroorzaakt door een forse kracht van buitenaf, zoals stompen of slaan tegen het hoofd of een val van grote hoogte.

Professor Van de Voorde van het Universitair Ziekenhuis Leuven constateert nu na nieuw onderzoek middels bestudering van het dossier hetzelfde, zegt advocaat Palmen. "Hij onderschrijft de bevindingen van de deskundige van het NFI volmondig. De vraag die echter nog altijd open blijft staan is: wie heeft dat letsel bij de baby toegebracht", aldus Palmen.

De rechtbank in Maastricht sprak in februari 2021 de beide verdachte oppasouders Robin van O. en Cynthia van den H. vrij omdat dat niet duidelijk was wie van de twee precies verantwoordelijk was geweest voor het letsel. Het Openbaar Ministerie ging toentertijd in hoger beroep tegen het vonnis van de Maastrichtse rechtbank. 

De inhoudelijke behandeling van deze zaak bij het gerechtshof in Den Bosch is op 3 juli.

Lees ook: Second opinion Belgische deskundige in zaak dode baby Fabian
Lees ook: Zaak dode baby Fabian Brunssum: Oppasouders vrijgesproken

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties