Nieuw coalitieakkoord: 'Samen voor Brunssum'

Gepubliceerd op 22/06/2022 om 15:05
Laatst bewerkt op 23/06/2022 om 10:17

Het aanpakken van de woningnood, doorzetten van de energietransitie, de omgevingswet uitvoeren en zoeken naar innovaties in het sociaal domein. Dat zijn enkele van de doelen van de nieuwe coalitie in Brunssum. 

De coalitie van Progressief AKkoord (PAK), Lijst Borger, de VVD en de PvdA, wil het eerder ingezette beleid in grote lijnen voorzetten. 

Het beleid op het gebied van duurzaamheid moet 'betaalbaar en haalbaar' zijn voor burgers en ondernemers. De coalitie is daarom voorstander van het opzetten van een lokaal en/of regionaal energiebedrijf. Zo'n bedrijf moet dan duurzame energie aan de eigen burgers leveren zonder tussenkomst van de markt. 

Om de woningnood aan te pakken, wil de coalitie nog niet in exploitatie genomen bouwgronden in de gemeente zo snel mogelijk in exploitatie brengen. Daarnaast wil het de transformatie van winkels naar woningen stimuleren. Ook het verhogen van de maximale koopsom voor het verkrijgen van een starterslening zou moeten helpen. 

Om iedereen in de gemeente mee te laten doen, wil de coalitie een lokale inclusie-agenda opstellen. Die heeft betrekking op zowel het sociale als het fysieke domein. Daarbij moet de arbeidsparticipatie gestimuleerd worden en moeten minder kansrijke groepen in beeld komen. 

Het coalitieakkoord zal op 27 juni door de gemeenteraad van Brunssum behandeld worden. Twee dagen later worden de vier wethouders geïnstalleerd. 

Coalitie
De coalitie kan rekenen op 14 van de 21 zetels in de raad. Met Vérénice Hermans voor het PAK, Merle van Leusden voor de PvdA, Jaimy van Dijk van de VVD en Hugo Janssen van Lijst Borger, gaat de coalitie verder met vier wethouders. 

Eerder braken nog twee PAK-raadsleden met de partij. Ze vinden dat het PAK met de keuze voor een coalitie met Lijst Borger en vooral met VVD en PvdA een morele grens is gepasseerd. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties