NAVO viert 70-jarig bestaan in Brunssum

foto © ZO-NWS | Twitter NATO Joint Force Command Brunssum
Gepubliceerd op 18/01/2023 om 09:35
Laatst bewerkt op 18/01/2023 om 11:10

Het Allied Joint Force Command (JFC) Brunssum gaat haar 70-jarig bestaansfeest in en met Brunssum vieren. Daarvoor is op 23 juni een Family Day gepland.

Na een ochtendprogramma in de Brikke Oave komt er rond het middaguur een militaire parade op het Lindeplein. Tussen 13.00 en 22.00 uur vindt in het Vijverpark een festival plaats, met demonstraties van militaire disciplines, sport en spellen, infostands en NAVO-stands waar de landen zich presenteren die op de basis zijn vertegenwoordigd. Vanaf een podium vinden de hele middag en avond muziekoptredens plaats, vooral door lokale talenten. Het muzikale programma wordt afgesloten met een optreden van een grote militaire band. Ook zijn er plannen voor rondritten op de basis.

Naast de festiviteiten zijn er plannen voor de realisatie van een gecombineerd NAVO / Veteranen monument. Het idee is om in het vijverpark een witte anjerperkje te realiseren, met een zitbank van graniet en een kunstwerk van staal. Daarnaast wil de gemeente een documentaire laten maken over de relatie tussen de NAVO en Brunssum door de jaren heen.

Het is de bedoeling dat de kosten van de Family Day, geraamd op 80.000 euro, verdeeld worden tussen het hoofdkwartier en de gemeente. De documentaire en de herdenkingsplek in het park, 25.000 euro,worden betaald door de gemeente.

Het hoofdkwartier werd, onder de naam AFCENT, in de zomer van 1953 opgericht in Fontainebleau, nabij Parijs. In 1966 trad Frankrijk uit (de militaire tak van) de NAVO en werd gezocht naar een nieuwe locatie voor het hoofdkwartier. In 1967 vestigde AFCENT zich in Brunssum. Sinds 2004 draagt het de naam Joint Force Command (JFC).

Het complete plan wordt op 7 februari tijdens de raadsvergadering voorgelegd aan de gemeenteraad.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties