Navo bestelt 6 nieuwe radarvliegtuigen ter vervanging van huidige Awacs

De E7A Wedgetail van de Australische luchtmacht. Foto: iStock
Gepubliceerd op 20/11/2023 om 10:37
Laatst bewerkt op 20/11/2023 om 11:12

De Navo heeft bij Boeing zes nieuwe radarvliegtuigen besteld ter vervanging van de Awacs-vloot. Dat heeft de Navo afgelopen week besloten na een lange selectieprocedure.

De vliegtuigen van het type E-7 veroorzaken aanzienlijk minder geluidsoverlast en dat is goed voor bewoners van de dorpen rondom de basis in Geilenkirchen.

De nieuwe vliegtuigen gaan komende jaren in productie. Naar verwachting kan het eerste exemplaar vanaf 2031 worden ingezet voor de beveiliging van het luchtruim. De E-7. ook wel Wedgetail genoemd, is gebaseerd op een militaire versie van de Boeing 737.

Radarantenne
In plaats van de bekende schotelantenne beschikt dit toestel over een langwerpige radarantenne. Die is veel krachtiger dan die van de Awacs-vliegtuigen en kan vliegtuigen, raketten en schepen op grotere afstand detecteren. De VS, het Verenigd Koninkrijk en Turkije vliegen al met dit nieuwe type radarvliegtuig of gaan dat in de toekomst ook doen.

Geilenkirchen
De NAVO beschikt sinds de jaren tachtig over een vloot van E-3A Awacs-vliegtuigen, welke gestationeerd zijn op de vliegbasis Geilenkirchen, vlak over de grens bij Schinveld. De Awacs zijn ingezet bij grote NAVO-operaties, zoals de strijd tegen ISIS en de Russische invasie van Oekraïne. Ook de nieuwe E-7 zal naar verwachting zijn hoofdbasis in Geilenkirchen hebben.

Onderzoek
Al in 2017 werd aangekondigd dat de huidige radarvliegtuigen, gebaseerd op een Boeing 707, uiterlijk 2035 vervangen worden. De radarvliegtuigen van de Navo-basis bij Schinveld zijn dan zo'n 50 jaar oud. Ze zijn enkele jaren geleden nog gemoderniseerd omdat het steeds lastiger werd om aan onderdelen te komen. Boeing, General Atomics en een samenwerking van Airbus en Grumman onderzochten hoe de Awacs-vliegtuigen het beste vervangen konden worden.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties