VIDEO: Natuurliefhebber Willy filmt al vijftien jaar bevers

Foto: (c) ZO-NWS
Gepubliceerd op 14/01/2021 om 14:57
Laatst bewerkt op 15/01/2021 om 09:08

Het leven van natuurliefhebber Willy de Koning uit Sittard staat al jaren in het teken van bevers. Een uit de hand gelopen hobby is een passie geworden.

“Ik heb een Facebookpagina over bevers, ik tweet over bevers, ik houd een blog bij over bevers”, vertelt De Koning vol enthousiasme. 

“Iedereen zei; bevers krijg je niet te zien, maar ik kreeg ze wel te zien. Toen ben ik ze gaan filmen.” Ongeveer vijftien jaar geleden besloot ze om de dieren op te zoeken, te bestuderen en vast te leggen op camera. Dat doet ze met een nachtcamera. Maar ze maakt ook beelden vanaf haar kano op het water.

Enige tijd geleden is de bever ook in deze regio gesignaleerd. Voor zover bekend hebben twee bevers zich in Schinveld gevestigd en één in Brunssum. In Evertsoord zorgden de bevers voor een flinke schadepost. De dieren hebben naast een sloot onder een fietspad diepe tunnels gegraven. Dat zorgde voor een schade van ruim 600.000 euro.

De Koning verwacht deze problematiek niet in Schinveld of Brunssum. “Wat de bever hier vreet, kan geen schade aanrichten. Daarnaast is het een natuurgebied. Verplaatst het dier zich toch naar een gebied waar grotere, stedelijke, monumentale bomen staan, dan moet de gemeente of grondeigenaren de bomen inpakken met rasters.”

Reclame

Advertenties