Na 3,5 jaar vonnis in zaak dode baby Fabian Brunssum

Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 21/02/2021 om 08:42
Laatst bewerkt op 12/05/2021 om 10:03

De rechtbank in Maastricht doet maandagmiddag uitspraak in de zaak van de dood van de vijf maanden oude oppasbaby Fabian in Brunssum. Hij kwam in oktober 2017 om het leven. Het openbaar ministerie (OM) heeft negen jaar cel geëist tegen oppasvader Robin van O. vanwege zijn betrokkenheid bij de dood. De oppasmoeder gaat als het aan justitie ligt in deze zaak vrijuit, wegens onvoldoende bewijs. 

Volgens officier van justitie Annemarie Kemp had zij meerdere scenario's bekeken. "Het fatale hersenletsel waaraan Fabian overleden is, moet zijn ontstaan vlak vóór de medische noodtoestand ontstond. Dat verdachte Cynthia van den H. dit moet hebben toegebracht, daar is geen bewijs voor en dat sluit ik uit", legde Kemp uit in het requisitoir. 

"Dat het zoontje van de verdachten dit gedaan zou hebben, dat sluit ik ook uit. Voor wat betreft de betrokkenheid van Robin van O. wordt dit scenario aan álle kanten ondersteund. Hij heeft tijdens een afgeluisterd gesprek namelijk zelf gezegd dat hij met Fabian heeft geschud. Verdachte Van O. is bovendien de enige die alleen is geweest met de baby toen het letsel moet zijn toegebracht. Er is meer dan overtuigend en wettig bewijs tegen hem", aldus de officier van justitie. 

Op woensdag 11 oktober kwam de toen vijf maanden oude baby Fabian om het leven. Zijn oppasouders zorgden op dat moment voor hem in hun woning in de Brunssumse Bongardstraat. Niet lang na het overlijden van de baby werden de man en vrouw uit Brunssum gearresteerd. Onderzoek had uitgewezen dat Fabian een niet-natuurlijke dood was gestorven.

Beide verdachten kwamen ongeveer een maand na hun arrestatie weer op vrije voeten. Ze bleven wel verdachte. Justitie stelde ondertussen alles in het werk om een goed beeld van de zaak te krijgen. In november 2017 werd er een reconstructie gehouden in de woning aan de Bongardstraat en deskundigen bogen zich over de verdachte dood.

Dat onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), duurde uiteindelijk anderhalf jaar. Volgens de deskundigen kwam Fabian om het leven door klappen tegen het hoofd en is hij stevig door elkaar geschud, het shakenbabysyndroom. Die bevindingen over hersenletsel leidden er in augustus 2019 toe dat de oppasouders opnieuw werden gearresteerd.

Beide verdachten Robin van O. en Cynthia van den H., die inmiddels alweer geruime tijd op vrije voeten zijn, hebben altijd ontkend schuldig te zijn aan de dood van Fabian. Dat herhaalde het duo, van eenvoudige komaf, tijdens de verschillende zittingsdagen. Volgens hen was er sprake van een ongeluk.

De oppasmoeder wordt door justitie ook verdacht van het mishandelen van haar eigen kind, in september vorig jaar. Dit feit bekende zij tegenover de rechtbank wél te hebben gepleegd. Justitie eiste voor dit vergrijp een taakstraf van 60 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen de Brunssumse.

ZO-NWS zal bij de uitspraak aanwezig zijn en doet verslag.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties